Teksti
Kuvat

Anna-Kaisa
— Melvas

Kotialbumi

Sisustussuunnittelijan kotona sisustetaan vain jos on aivan pakko.

Sisustussuunnittelija ja visualisti Anna-Kaisa Melvas asuu omakotitalossa Herttoniemessä miehensä ja kolmen lapsensa kanssa.

Anna-Kaisan tänä keväänä ilmestyneessä Kodiksi tehty -sisustuskirjassa vieraillaan 14 ajattomassa asunnossa. Keittiön valaisin Innolux / Lisa Johansson-Pape.

Q&A

Kerro jotain kodistanne: miten kauan olette asuneet täällä ja miten sisustus on syntynyt?

”Muutimme tänne 15 vuotta sitten ja sisustus on pysynyt siitä saakka pitkälti samana. Olen laiska sisustamaan omaa kotia, koska teen sitä ammatikseni muille. Olemme pyöritelleet huonejärjestystä lasten tarpeiden mukaan, mutta muuten sisustan vain pakon edestä. Aina välillä kuvauksiin hankittu tyyny saattaa kuitenkin muuttaa keikan jälkeen tänne.”

“Sohvapöytä oli edellisessä kodissamme ruokapöytänä ja siitä lyhennettiin jalat.”

Mitä kaikkea teet työksesi? Minkälaisia kohteita suunnittelet?

“Päätin jo 7-luokalla, että ryhdyn sisustussuunnittelijaksi. Ensimmäinen vakituinen työpaikkani oli Glorian Kodissa, jossa työskentelin toimittajana 18 vuotta. Tällä hetkellä suunnittelen pääasiassa yksityisasuntoja ja pienimuotoisia julkisia tiloja. Teen myös stailauksia ja visuaalista konsultaatiota yrityksille, sekä jonkin verran puvustusta ja lavastuksia.

En stailaa muodin mukaan, vaan mietin aina mikä sopii juuri siihen kohteeseen. Haluan välttää sitä, että kodista näkyy sisustuksen olevan vuodelta 2022. Käy kalliiksi rempata esimerkiksi keittiö puhtaasti trendikärki edellä.

Pyrin ajattomuuteen ja haluan säästää mahdollisimman paljon alkuperäisiä elementtejä. Onneksi nykyään osataan kunnioittaa vanhaa enemmän, kuin vielä 2000-luvun alussa. Meinasimme itsekin maalata kotimme väliovet silloin valkoisella, mutta onneksi remppabudjetti loppui kesken.”

Mikä tekee sisustuksesta kiinnostavan?

”Tykkään kerroksellisuudesta. Siitä, että kodissa on uutta ja vanhaa, halpaa ja kallista. Hintalappu yksin ei tee kodista persoonallista ja mielestäni Ikeaa ja Artekia voi hyvin sekoittaa keskenään. Molemmille on tarkoituksensa. Sisustuksen pitää kuitenkin henkiä talon tyyliä ja aikakautta.

Sisustamistani kohteista on ilmestynyt juuri Kodiksi tehty -niminen kirja. Kaikissa kodeissa on yhteisenä tekijänä vanhan ja uuden yhdistäminen.”

”Farkut ja college on kuin asuvastine valkoiselle 15 x 15 laatalle. Sillä ei voi mennä vikaan. Käytän aina Adidaksen Gazelleja. Lesti on tosi hyvä kapealle jalalle.”

Edelliset asukkaat jättivät käytävään Paavo Tynellin sunnittelemat valaisimet.

Vinkki materiaalivalintoihin?

”Kun valitaan kotia määrittäviä materiaaleja, kuten lattiaa tai kylpyhuoneen kaakelia, kannattaa miettiä mitä asunnossa olisi voinut alunperin olla. Se tyyli on yleensä kaikista ajattomin. Ratkaisun ei tarvitse olla suora kopio 50-luvun originellista retrotyylistä, mutta siitä voi napata joitain elementtejä.

Yksi kompastuskivi taas on se, että miettii sisustusratkaisuja liikaa jälleemyyntiarvon kannalta ja tekee siksi turhankin turvallisia ratkaisuja.”

”Yritän työssäni saada tilan parhaat puolet esiin. Sama pätee itseni pukemiseen.”

Lempipaikkasi kotona?

”Ikean sohva, jonka ostin 60 eurolla Torista – se on todella hyvä istua. Päällystin sen Bemzin kankaalla.

Teen hyviä kirppislöytöjä, mutta se vaatii tuntikausia kiertelyä. Kaikkein vaikeinta on tehdä löytöjä pääkaupunkiseudulla, koska täällä kierto on niin nopeaa ja täällä on paljon ihmisiä, jotka hakevat samaa tyyliä. Jos on enemmän aikaa, käyn Launeen suurkirppiksellä ja Kirpputori Kisällissä Lahdessa.”

Mitä hyvää olet lukenut, katsonut tai kuunnellut viime aikoina?

“Meillä on aina joku Ylen radiokanava päällä. Siitä tulee kodikas olo.

Katson myös tosi paljon elokuvia. Olisi hauskaa listata joskus kaikkein sisustuksellisemmat leffat. Marilyn Monroen Kuinka miljonääri naidaan -elokuvan loft jäi mieleeni jo lapsena.”

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share