Teksti
Kuvat

Iida
— Lappalainen

Kotialbumi

Kävimme kylässä Curated Second hand -nettikaupan perustajan Iida Lappalaisen luona ja juttelimme muun muassa vintagesta ja hellepukeutumisen haasteista.

Iida Lappalainen, Curated Second Handin perustaja. Asuu poikaystävänsä kanssa kaksiossa Helsingin Kalliossa. Instagram: @iidalap.

Q&A

Kuinka päädyit asumaan tähän kotiin?

”Muutimme Porvoosta Helsinkiin loppuvuodesta 2015. Päätös syntyi aika impulsiivisesti ja asiat tapahtuivat nopeasti: jo parissa viikossa meillä oli tämä asunto ja minulla uusi työpaikka. Koska lähdimme toteuttamaan muuttosuunnitelmaa niin vauhdilla, otimme oikeastaan ensimmäisen suhteellisen lupaavan asunnon. Tässä on myös hyvä sijainti ja kohtuullinen vuokra.”

Miten kodin sisustus on syntynyt?

“En ajatellut mitään tiettyä tyyliä tätä kotia sisustaessa ja melkein kaikki huonekalumme on ostettu tori.fistä. Sitä pitää selata tosi pitkään, jotta sieltä löytää jotain. Jos etsin esimerkiksi lamppua tai nojatuolia, niin selaan valikoimaa aamupalapöydässä joka päivä niin pitkään, kunnes päädyn samaan kohtaan, johon jäin edellisenä päivänä.

Lempipaikkani kotona on nojatuoli, joka on myös viimeisin hankintani. Meillä oikeastaan mikään ei sovi yhteen ja ajattelin, että mennään sitten sillä linjalla ja hankin mahdollisimman ruman nojatuolin. Nyt kisaamme iltapäivisin siitä, kuka saa istua tuolissa. Sen nukkaantunut pinta pitäisi vielä kunnostaa.

Olohuoneen ryijy peittää edellisen asukkaan poraamat reiät ja haluaisin sen tilalle ison taulun. Pitäisi varmaan tehdä sellainen itse, mutta minulla on kamala kynnys laittaa oma tekemäni taulu seinälle! Itse tehtyihin juttuihin kyllästyy myös nopeammin, kuin jonkun muun tekemiin.”

Iida Lappalainen, Curated Second Hand, Album, The Album, album.com

Silkkisetti + pikkulaukku vintage.

Mitä teet sunnuntaisin?

”Tämä on muuttunut nyt paljon koronan ja yrittäjyyden takia. Ennen sunnuntait olivat aika seesteisiä, mutta nyt kun arki on ollut muutenkin aika rauhallista, niin viikonloppuisin tekee mieli mennä ja tehdä enemmän.

Skeittaava poikaystäväni on jo heti aamusta ulkona, kun taas minulla sunnuntai luisuu helposti jonkin muotoiseen työskentelyyn, kuten uuden matskun kuvaamiseen.

Tykkään myös puistopiknikeistä ja juomme kesäisin melkein joka päivä kahvit talomme takana nurmikolla.”

Tuoksu: Maison Margiela ‘Lazy Sunday Morning’”Tämä on kesälomatuoksuni, jota nuuhkin aina kun haluan muistella lomaa.”

Kerro jotain Curated Second handin perustamisesta?

”Avasin kesäkuun alussa kuratoidun  vintage-verkkokaupan, jonka konsepti oli kehittynyt mielessäni jo pitkään. Pidin tammikuussa viikon loman ja kun palasin takaisin töihin, olin tehnyt päätöksen että irtisanoudun ja ryhdyn täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Se tuntui aluksi pelottavalta, mutta onneksi kaikki on lähtenyt hyvin käyntiin. Yrittäjyydessä parasta on se, että voin seisoa täysin sen takana mitä teen ja tehdä täysin omannäköistäni sisältöä.

Aluksi suunnitelmani oli perustaa fyysinen liike, koska minulla on pitkä kokemus myymälätyöstä. Koronatilanteen vuoksi päädyin avaamaan kuitenkin verkkokaupan. Työni on pitkälti droppien kuvaamista, uusien vaatteiden sourcaamista ja asiakkaiden kanssa kommunikoimista. Kuratoin tarkkaan uudet dropit, jotta valikoimassa säilyy yhtenäinen linja.”

 

Miten kiinnostuit vintagesta?

“Kun asuin Porvoossa, ravasin tosi paljon yhdessä tietyssä vintage-liikkeessä. Olin kantis ja sain jo etukäteen tiedon, kun sinne oli tulossa myyntiin jotain spessua. Siitä lähti myös innostus vintageen. Liikkeestä hankitut vaatteet ovat minulle edelleen tosi rakkaita.”

Iida Lappalainen, Curated Second Hand, Album, The Album, album.com

Lempilöytö”Kashmir-silkkisekoitetakin hankin italialaiselta vintage-myymäjältä Napolista.”

“Olin viime syksynä Napolissa ja törmäsin vanhempaan herraan, joka omistaa monta vintage-myymälää. Juttelimme pitkät pätkät ja mies puhui työstään italialaisella intohimolla ja antaumuksella. Hän kertoi esimerkiksi siitä, mitkä brändit myyvät Italiassa hyvin ja siitä, kuinka hän oli lähdössä tekemään ostoja Aasiaan. Siitä tuli todella inspiroitunut olo.”

“Yrittäjyydessä parasta on se, että voin seisoa täysin sen takana mitä teen ja tehdä täysin omannäköistäni sisältöä.”

Kolikkopussi kirppislöytö Tallinnasta ”Fankadelik on suosikkikirpparini Tallinnassa. Siellä on laadukas, kuratoitu valikoima ja vaatteita aina 20-luvulta saakka.”

Lempivaatteesi?

”Kaapissani on joitain vanhoja suosikkeja, joihin liittyy tunneside vaikken käytä niitä kovin usein. Mutta varsinaisia lempivaatteita en oikein osaa nimetä.

Olen fiilispukeutuja ja kiinnitän huomiota muotoihin ja siluettiin. Mitä väljempi, boksimpi ja maskuliinisempi, sen parempi. 

Käytän paljon pukuja ja settejä. Viime aikoina kokopuku on ollut liian kuuma, joten olen yhdistellyt puvun osia kevyempiin vaatteisiin, kuten ison bleiserin farkkuhameeseen.”

 

Miten pukeudut helteellä?

“Tykkään paksuista materiaaleista, oversize-malleista ja kerroksellisuudesta, joten hellepukeutuminen on minulle vaikeaa ja valitan kuumuutta joka päivä.

Ratkaisuni on ollut hankkia pellava- ja silkkivaatteita, kuten pellavahameita ja -pukuja ja silkkisiä settejä. Hyväkuntoisia pellavavaatteita löytyy tosi paljon kirppiksiltä!”

Iida Lappalainen, Curated Second Hand, Album, The Album, album.com

Takki Céline, kengät Acne Studios. ”Ostin nämä avokkaat joskus 18-vuotiaana. Célinen takki on löytö Vestiaire Collectivesta. Sain sen tosi hyvään hintaan.”

“Viime aikoina kokopuku on ollut liian kuuma, joten olen yhdistellyt puvun osia kevyempiin vaatteisiin.”

Miten valitset asusi?

”Valitsen asuni umpimähkäisesti. Otan vaatekaapista yhden asian, joka kiinnostaa juuri sillä hetkellä ja alan kokoamaan asua sen pohjalta. Inspiraatio voi lähteä vaikkapa printistä.

Olen viikkaillut vaatteita duunin puolesta useamman vuoden, mutta se ei todellakaan tule kotiin asti. Suutarin lapsella ei ole kenkiä ja vaatekaapissani vallitsee luova kaaos. Olisi ihanaa, jos kaikki vaatteet olisivat järjestyksessä rekeillä.”

Iida Lappalainen, Curated Second Hand, Album, The Album, album.com

Päällä: Kotimainen villakangaspuku ja silkkipaita.

Mikä on avain toimivan, kuratoidun vaatekaapin rakentamiseen?

“Vaikka vintagen ostaminen on enemmän quilty free, kuin vaikka pikamuodin ostaminen, niin täytyy kuitenkin olla valikoiva. Vintagena löytää niin hyvää kamaa, että varmasti monen tekee mieli ostaa, vaikkei vaate välttämättä toimisikaan omassa tyylissä. Niin käy itsellenikin: kun sourcaan myyntiin meneviä vaatteita ja teen hyviä löytöjä, niin aika usein houkuttelisi pitää ne vain itselläni! Pyrin kuitenkin aina miettimään tarkasti istuuko kyseinen vaate omaan tyyliini ja jo kaapissani oleviin vaatteisiin. Kannattaa myös kuvitella missä lookissa vaatetta käyttäisi.”

Inspiroiva Instagram-tili?

”Rakastan  Fanny Ekstrandin pukeutumistyyliä. Hän käyttää paljon mekkoja ja puhvihihoja, eikä tyyli ole yhtään samanlainen kuin omani, mutta hänen kuvansa ovat silti tosi inspiroivia. Hänen ystävänsä Linn Eklund taas käyttää ihanasti värejä ja hänellä on tosi kiva koti.”

Kenen vaatekaappia haluaisit päästä penkomaan?

”Italialaisen Attico-vaatemerkin perustajan Gilda Ambrosion. Hänellä on tosi hauska tapa yhdistellä printtejä ja tyyli muuntautuu tosi naisellisesta tosi maskuliiniseen. Hänellä on upeita yksittäisiä vaatekappaleita.”

Iida Lappalainen, Curated Second Hand, Album, The Album, album.com

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share