Teksti
Kuvat

Jirka
— Väätäinen

Kotialbumi

?

KUKA

Jirka Väätäinen, 30, freelancer graafikko, joka on tunnettu eteenkin real life Disney -kuvituksistaan.

Instagram: @jirkavinse

KOTI

37-neliöinen kaksio Helsingin Puu-Vallilassa.

 

 

Jirka Väätäinen, real life disney, jirka vinse, jirkavinse, album, the album

Q&A

Kuinka päädyit asumaan tähän kotiin?

“Olin katsonut kämppiä noin vuoden, kun bongasin tämän asunnon Oikotieltä. Asunto oli stailattu myynti-ilmoitukseen super minimalistisesti ja ajattelin, että tästä alkaa uusi minimalistinen elämäni. Mutta sitten muutin tänne ja toin kaikki krääsäni ja kerroksellisuuteni mukanani ja visio minimalistisemmasta elämäntyylistä kariutui. Olen keräilijä ja kiinnyn esineisiin. Minun on tosi vaikeaa luopua tavarasta.”

Miten kodin sisustus on syntynyt?

“Ihastun esineisiin yksittäisinä juttuina. Uskon, että jos tuon kivoja tavaroita kotiin, niin löydän niille kyllä tavan toimia yhdessä. Tykkään sisustaa ennemmin siitä lähtökohdasta mikä näyttää kivalta, kuin mikä olisi oikeasti toimivaa. En esimerkiksi halua ostaa tänne jättimäistä vaatekaappia, jonka takia vaatteeni pursuilevat joka paikassa.

Ajattelen kotiani väliaikaisena, jonka vuoksi en hanki tänne kalliita huonekaluja. Lähes kaikki täällä on ostettu edullisesti kierrätyskeskuksista ja Facebook-ryhmistä. Pallottelen ajatusta, että muutaisin jossain vaiheessa ulkomaille. Olen aikaisemmin asunut Melbournessa, jossa tein freelancerina kuvituksia ja graafista suunnittelua.”

Jos olisin kärpäsenä katossa täällä sunnuntaina, mitä näkisin?

“Olisin varmaan koko päivän sängyssä läppärin ja kännykän kanssa. Taustalla soisi surku-playlist tai sitten katsoisin realityä. Australian reality on tosi hyvää! He tekevät sitä yhtä ammattitaitoisesti kuin Jenkit, mutta tyypit ovat samaistuttavampia. Tykkään realitystä, jossa on kilpailuaspekti ja Selviytyjät on all time lempparini.”

jirka väätäinen

 

Jirka Väätäinen, real life disney, jirka vinse, jirkavinse, album, the album

Mistä hankit vaatteesi?

“Aloin ostaa second handia lukiossa. Aluksi stailasin siskoani kirpparikamoilla ja otin hänestä kuvia IRC-Galleriaan. Teinipoikana Kuopiossa ei hirveästi kehdannut leikitellä omalla tyylillä. Yläasteella ostin Jack & Jonesin keltaisen Ruotsi-paidan, jota kaikki muut pilkkasivat. Rentouduin monella tapaa, kun muutin taidekouluun Britteihin. Siellä kaikki pukeutuivat persoonallisesti.

 

“Teinipoikana Kuopiossa ei hirveästi kehdannut leikitellä omalla tyylillä.”

“Kirppisharrastukseni on lähtenyt siitä, että se on helppo ja edullinen tapa tutkiskella omaa tyyliä ja kokeilla kaikkia uusia juttuja. Kukkaroni, eikä etiikkanikaan, kestäisi sitä, että ostaisin kaiken uutena. 

En yleensä metsästä kirppareilta mitään tiettyä, mutta osaan tarttua vaatteisiin matskun ja värin perusteella. Kierrän kirppareilla usein ja silmäilen rekit nopeasti läpi. 

Olen kirpparijutuissa aika pihi. Todella spessusta vaatteesta saatan maksaa 50 euroa, mutta kun aloitin second handin oston, niin seitsemän euroakin saattoi olla liikaa. 

Helsingissä tykkään vintage-painotteisista Uffeista ja Hakaniemen Fidasta. Kierrätyskeskukset ja Emmaus ovat myös hyviä.”

Jirka Väätäinen, real life disney, jirka vinse, jirkavinse, album, the album

 

Jirka Väätäinen, real life disney, jirka vinse, jirkavinse, album, the album

Miten saadaan yli 215 000 seuraajaa Instagramissa?

“Instagram-seuraajani ovat tulleet täysin Real Life Disney -kuvitusten kautta. Ne ovat levinneet välillä viraaleiksi ja seuraajia on tullut kymmeniä tuhansia päivässä.

Idea kuvituksiin tuli vuonna 2011, kun näin netissä kuvan naisesta joka näytti ihan Ursulalta. Ursula on lempparini ja aloin tekemään hahmosta realistista versiota omaksi ilokseni. Se oli tosi mielekästä ja hauskaa ja kokeilin seuraavaksi Arielia. Sitten niitä alettiin huomata ja olen yrittänyt pitää momentumia yllä.”

 

“Muistan kun kävimme ottamassa asukuvia ja mietin vain, että hyi nämä on kamalia kaikki.”

 

“Kun Instagram-seuraajia olikin yhtäkkiä paljon, aloin saada kaupallisia yhteistyömahdollisuuksia, joita ei aikaisemmin ollut. Samalla myös paineet iski aika isosti: aloin vertailla itseäni ja kuviani muihin. Muistan kun kävimme ottamassa asukuvia ja mietin vain, että hyi nämä on kamalia kaikki. Paineet helpottivat kun tajusin, että en edes halua tehdä Instagramia pääsääntöisenä juttuna. Sitä kautta tekemiseen löytyi rentous ja armollisuus. Muidenkin fiideissä lähinnä vain ärsyttää, jos ne on mietitty liian pitkälle.”

Jirka Väätäinen, real life disney, jirka vinse, jirkavinse, album, the album

 

Vinkkaa hyviä pihistä & panosta -tärppejä? 

“Minulle pihistäminen tarkoittaa sitä, että ostan kirppareilta. En meinaa keksiä mitään, mihin olisin panostanut! Tosin toivoisin, että tyylini menisi enemmän siihen suuntaan. Olen huono huoltamaan vaatteita ja siksi ajattelen olevani liian epäkypsä panostamaan mihinkään rahallisesti. Tiedän, että ahdistuisin jos johonkin kalliseen vaatteeseen tulisi tahra. Mutta jos vaate on elänyt jo ennen minulle päätymistä, on helpompi hyväksyä se, ettei se ole täydellisessä kunnossa ja että se tulee joskus tiensä päähän.”

Kenen vaatekaappia haluaisit päästä penkomaan?

“Ajatus aarteista kiehtoo. Valitsisin ehkä jonkun vanhan Hollywood-staran, jolta olisi jäänyt kaikki esiintymisasut ja red carpet -lookit. Harvemmin minulle tulee mieleen ketään miespuolisia tyyli-ikoneja. En ole kateellinen tyypeille, joilla on kaikki sesongin uusimmat trendikamat. Sellaisen tyylin ylläpitäminen kuulostaa tosi raskaalta.”

Toivelistalla nyt?

“Voisin ostaa tosi pitkän ja reilun villakangastakin, jos sopiva tulisi vastaan kirpparilla. Olen myös keräillyt koruja ja asusteita viime aikoina. Ne mahtuvat aina johonkin ja toimivat sesongista huolimatta.”

 

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share