PYYKKIPÄIVÄ
Pidä huolta – 4 vinkkiä neuleiden pesuun
Juttelimme Muoti Mielessä -blogin Anne Melenderin kanssa neuleiden säilyttämisestä ja huoltamisesta.
KUVAT KAROLIINA JÄÄSKELÄINEN. TEKSTI JA TYYLI JOHANNA PIISPA.
MEIKKI MEGHNA LAMPI. MALLI JANICA/ PAPARAZZI.

Kuka?
Anne Melender kirjoittaa Muoti Mielessä -tyyliblogia ja on luottotyyppimme kaikissa vaatehuoltoon ja kodin organisointiin liittyvissä pulmissa.
“Pyöritin pitkään sisustusliike Koodia ja neuvoin asiakkaita työkseni. Kaverini ehdotti vitsillä, että tekisin Instagramiin siivouscorneria, koska minulla riittää vinkkejä. Se lähti lentoon heti ekasta jutusta ja on mullistanut koko someni. On ihanaa, että ihmiset kokevat vinkkini helposti lähestyttäviksi ja inspiroiviksi.”
1. Säilytä oikein
”Säilytän muhkeat ja helposti rypistyvät neuleet henkarilla ja loput pinoissa. Eteenkin vanhoissa kerrostaloissa vaatekaappiin pääsee herkästi ötököitä, jotka ovat neuleiden pahimpia vihollisia. Seetripuun sisältämät öljyt torjuvat kuoriaisia ja tuovat hyvää tuoksua, joten vaatekaapin hyllyille kannattaa laittaa esimerkiksi seetripuisia palloja.
Tykkään siitä, että vaatekaappi tuoksuu hyvältä. Olen kokeillut laventelilta tuoksuvia tuoksupusseja, mutta sitten keksin, että vaatekaappin hyllylle voi myös laittaa tuoksukynttilän. Niissä tuoksu säilyy paremmin, kuin tuoksupusseissa. Pidän kotimaisista Malian kynttilöistä, jotka on tehty luonnon eteerisistä öljyistä.”
“Seetripuun sisältämät öljyt torjuvat kuoriaisia ja tuovat hyvää tuoksua.”

2. Käytä aluspaitaa
“Ihminen hikoilee aina jonkin verran päivän aikana. Se saa erityisesti kapeahihaisten neuleiden kainalot huovuttumaan ja haisemaan. Suosittelenkin käyttämään hihallista aluspaitaa ja vaihtamaan sen joka päivä puhtaaseen. Näin neule pysyy raikkaampana. Keinokuitua sisältävät neuleet imevät hien hajun vielä vahvemmin, kuin luonnonkuituiset.
Suosin 100 % puuvillateepaitoja, jotka voi pestä 60-asteessa, sillä hiki ei lähde neljässäkympissä. Pesen valkoiset, täyspuuvillaiset aluspaidat 60-asteessa, jotta ne pysyvät vitivalkoisena ja raikkaana. Kannattaa olla tarkkana sisältääkö teepaita lycraa. Lycrakuitu on luonnostaan harmaata ja se värjätään valkoiseksi. Jos lycraa sisältävän vaatteen pesee liian kuumassa, kuidun värjäys kuluu ja vaate alkaa näyttää harmaalta.”
”Tuuletan vaatteet aina ennen kuin laitan ne takaisin kaappiin ja poistan siinä samalla hiukset ja pölyn tarraharjalla.”
3. Pese (usein) ja tuuleta (aina käytön jälkeen)
”Tuuletan vaatteet aina ennen kuin laitan ne takaisin kaappiin. Pidän niitä joko hetken vaaterekillä tai vien ulos ja poistan siinä samalla hiukset ja pölyn tarraharjalla.
Monessa paikassa sanotaan, että neuleiden pesua kannattaa vältellä, mutta en usko siihen. Eteenkin jos sekoitteessa on mukana keinokuitua, niin kyllä ne vaativat pesua. Pesen mielummin liian usein, kuin liian harvoin ettei lika pääse pinttymään.
Pesen neuleet aina koneessa, koska nykykoneet osaavat pitää lämpötilan tasaisena. Arat neuleet eivät pidä lämpötilavaihteluista, joita käsinpesussa tulee väkisinkin. Käsinpesussa tulee herkästi hinkattua myös liian kovaa.
Villa on orgaaninen kuitu, joten sille pitää olla aina oma pesuaineensa, eikä neuleita saisi koskaan pestä normaalilla pyykinpesuaineella. Villapesuaine myös hoitaa neuletta samalla. Jos neule on esimerkiksi sähköinen, ongelma saattaa ratketa, kun sen pesee hoitavalla villanpesuaineella.
Kuivatan raskaat ja herkästi venyvät neuleet vaakatasossa.”


“Jos neule on esimerkiksi sähköinen, ongelma saattaa ratketa, kun sen pesee hoitavalla villanpesuaineella.”
4. Huolla
“Kashmirkampa on hyvä apuväline herkkien neuleiden siistimiseen. Jos ei omista niin arkoja neuleita, niin kannattaa hankkia paristokäyttäinen nypynpoistaja. Monissa jutuissa varoitellaan liikaakin niiden käytöstä, mutta valtaosa ihmisten neuleista on perusvaatteita, joita voi kyllä huoltaa! Harvan kaapissa on pelkkiä satojen eurojen herkkiä kashmirneuleita. Moharista kannattaa poistaa nypyt käsin.
Käytän paljon teippiharjaa kaikille vaatteille – jo sillä saa aikaan ison eron. Höyrytyksen ja silityksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Ohuet kashmir- ja merinoneuleet alkavat helposti kiiltää, joten ne kannattaa höyryttää puuvillaisen tai pellavaisen keittiöpyyhkeen läpi.”