Teksti

Johanna
— Piispa

Albumin tekijät

?

KUKA

Johanna Piispa on Helsingissä asuva stailisti ja sisällöntuottaja, joka on tehnyt juttuja muun muassa Elleen, Stockmann Magazineen, Cosmopolitaniin ja Costumeen. Johanna toimii Albumin tuottajana, muotitoimittajana ja toisinaan myös koodarina.

Instagram @johannapiispa

Albumista

”Sain vuoden 2018 lopulla ajatuksen, että haluaisin aloittaa jonkin oman projektin, mutta ajatus ei ollut vielä tuolloin kovin kirkas. Mietin, millaista sisältöä tykkäisin itse lukea ja mieleeni tuli Man Repellerin Apartment tours -jutut ja lehtien vaatekaappijutut, joissa esitellään ihmisten tyyliä heidän omissa kodeissaan. Ajattelin, että sellainen saitti olisi ihana, jossa olisi vain tällaisia juttuja.

Meni puoli vuotta ja enkä tehnyt asialle mitään. Yhtenä kesäpäivänä puistossa minulle tuli jännä, intuitiivinen fiilis, että nyt laitan viestiä valokuvaaja Karoliina Jääskeläiselle, vaikken tuntenut häntä vielä ollenkaan. Olin nähnyt hänen töitään aiemmin ja tykkäsin hänen tyylistään. Meillä on samanlainen visuaalinen silmä ja ajatus siitä, että kuvissa saa olla vähän rosoisuutta. 

Karoliina oli sanonut aiemmin miehelleen, että hänellä on tunne, että tänä syksynä tapahtuu jotain tosi kiinnostavaa ja jännää. Hän suostui heti tapaamisehdotukseen ja menimme yhdessä aamupalalle.”

 

 

“Jos on joku idea, kannattaa heti alkaa tehdä konkreettisia asioita eikä jäädä suunnittelemaan liian pitkäksi ajaksi. Muuten pikkuyksityiskohdat kasvavat omassa päässä turhan suuriin mittasuhteisiin.”

 

 

“Olimme aamupalalla lopulta kolme tuntia ja päätimme, että teemme pari testijuttua ja katsomme, mitä tapahtuu. Uskon siihen, että jos on joku idea, kannattaa heti alkaa tehdä konkreettisia asioita eikä jäädä suunnittelemaan liian pitkäksi ajaksi. Muuten pikkuyksityiskohdat kasvavat omassa päässä turhan suuriin mittasuhteisiin eikä aloittamisesta tule mitään.

Heti testijuttujen tekemisen aikana tuli sellainen fiilis, kuin olisimme tehneet pitkäänkin yhdessä töitä. Kaikki alkoi luistaa heti tosi iisisti, se on harvinaista. Karoliina on tosi fiksu ja taitava siinä, mitä tekee. Hän on myös ihmisenä helppo tyyppi, jonka kanssa asiat vain tapahtuvat. On ihanaa, että hän innostuu kaikesta tosi täysillä. Hänen työmottonsa onkin, että tehdään hyvällä flowlla.

Arvostan myös hänen säntillisyyttään. Jos olemme sopineet tapaavamme kymmeneltä, hän on paikalla 09.58. Se on ihanaa, koska luovalla alalla on paljon ihmisiä, joilla aikataulut eivät pidä.”

Työstä

”Olen opiskellut vestonomiksi ja tein ensimmäisen harjoitteluni Trendissä. Myöhemmin hain työharjoitteluun myös Olivia-lehteen, mutten saanut paikkaa ja olin tosi pettynyt. Meni pari kuukautta, kun Olivian muotitoimittaja otti yhteyttä. Hänet oli valittu Costume-lehden päätoimittajaksi, ja hän muisti hakemukseni ja pyysi minua haastatteluun. Silloin tieto Costumen tulosta Suomeen oli vielä salaista enkä edes tiennyt, mihin työhön minua haastatellaan. 

Sain paikan ja lehden ensimmäinen numero ilmestyi kaksi kuukautta sen jälkeen, kun aloitin työt. Ja kaksi viikkoa ennen kuin valmistuin keväällä 2012. Oli lottovoitto saada sellainen työ heti.

Mutta koska lehtibisnes on mitä on, lehti päätettiin lakkauttaa yrityskauppojen myötä. Tein Costumen lakkauttamisen jälkeen blogituottajan hommia, kunnes tajusin, että olin harhautunut aika pitkälle siitä, mitä oikeasti halusin tehdä. 

Olen kiinnostunut monista asioista: tykkään valokuvata, tehdä haastatteluja, kollaaseja ja koodatakin. En tiedä, mikä olisi se yhdeksästä viiteen -työ, jossa pystyisi tekemään näitä kaikkia. Niinpä irtisanouduin reilut kolme vuotta sitten ja aloin tehdä freelancerina lehtijuttuja ja stailistin hommia esimerkiksi Elleen. Olen tehnyt myös sisällöntuotantoa eri brändien Instagram-tileille ja kirjoitellut on-offina omaakin blogia.”

“Se alue, josta haluan jakaa itsestäni julkisesti, on aika kapea. Ja sellaiset blogit, joissa kirjoittaja ei kerro itsestään mitään, eivät ole kauhean kiinnostavia.”

 

 

Bloggaamisesta

Pidin blogia pitkään ja bloggaajataustallani on suuri vaikutus työurallani. Sain kiittää sitä Costume-rekrytoinnissakin, sillä toimitukseen haluttiin ihmisiä, jotka ymmärtävät blogimaailmaa. 

Jossakin vaiheessa alkoi kuitenkin tuntua siltä, etten halua rakentaa omaa henkilöbrändiä. Tuntui luontevammalta olla se, joka kuratoi mielenkiintoisia juttuja, haastattelee muita, etsii aiheita ja näkökulmia. Se alue, josta haluan jakaa itsestäni julkisesti, on aika kapea. Ja sellaiset blogit, joissa kirjoittaja ei kerro itsestään mitään, eivät ole kauhean kiinnostavia.

Blogin tyylipoiminnat ja muotiuutiset olivat epäkiitollisia aiheita myös siksi, että postaukset vanhentuivat nopeasti. Albumissa taas on se ajatus, että juttuja voi lukea nyt tai parin vuoden päästä, eikä ne tunnu vanhoilta.”

Jutun on kirjoittanut Albumin vieraskirjoittaja Irene Naakka.

Irene Instagramissa @irenenaakka

Lue Irenen blogia

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share