Teksti
Kuvat

Emma
— Kanninen

Kotialbumi

Emman seulan läpäisee vain harvat ja valitut. Hän pitää kirjaa ostoksistaan ja inspiroituu vanhoista vaatteistaan yhä uudelleen pukeutumishaasteen avulla.

Luova suunnittelija Emma Kanninen asuu puolisonsa kanssa 60-neliöisessä kodissa Tapiolassa.

Arelan neule on uniikkikappale. Hame Helmut Lang /The Ateljé.

Q&A

Teidän kodissa on vaikka mitä aarteita, kerro jotain sisustuksesta?

“Tykkään siitä, että kotona on väljää. Asunnot ja kodit ovat ihmisiä, eivät tavaroita varten. Mietin paljon sitä, millä haluan ruuhkauttaa elämääni. Jos omistaa paljon tavaraa, niin niiden hoitaminen ja siirtely vie paljon aikaa.

Kaikki huonekalumme on hankittu käytettynä ja osa on vanhempien vanhoja. Monia olen entisöinyt tai kunnostanut itse, kuten keittiön Pirkka-pöydän. Se oli ollut pitkään edellisen omistajansa varastossa ja todella huonossa kunnossa. Minulle opetettiin jo pienenä, että kun esine on laadukas, sitä voi huoltaa ja korjata vuosikymmenten ajan. Jos esine on lähtökohtaisesti paskaa, siitä on vaikea löytää pelastettavaa.

Ehkä hieman utopistinen ihanteeni on, että ostaisin kotiin vain loppuelämän tavaroita. Asumme nyt vuokralla ja etsimme omistusasuntoa. On pakko hyväksyä se, että seuraava asunto saattaa olla sellainen, johon kaikki huonekalut eivät sovi. Minulla on kuitenkin ristiriitainen olo siitä, että kotiin hankitaan huonekaluja ja sisustusesineitä, joita vaihdellaan trendien mukaan. Esineistä, jotka kulkevat mukana elämässä tulee vuosi vuodelta tärkeämpiä. Se on minulle tärkeämpää kuin viiltävä ajankohtaisuus”

“Julia Thurén on kiteyttänyt asenteeni kuluttamiseen hyvin: älä osta mitään turhaa paskaa.”

Miten kuvailisit tyyliäsi? Ja kuinka kuratoit vaatekaappiasi?

Minimalist with maximalist tendencies. Vaatteita on harkittu määrä, ja ne ovat selkeitä ja ajattomia. Sitten on se pieni, mutta erittäin tarpeellinen osasto överiä.

Kirjoitan puhelimeen ylös kaiken mitä ostan. Tarkastelen listan avulla omaa ostokäyttäytymistäni: millaisessa mielentilassa ja missä vaiheessa vuotta ja elämää ostan. Tänä vuonna olen ostanut yhteensä 25 vaatetta, kenkää, asustetta tai korua. Pidän myös listaa vaatekaappini puutteista. Esimerkiksi tänä syksynä hankin Onarin nahkatrenssin, joka on ollut listallani jo kauan. Päätin jo, että minut voi aikanaan haudata siinä, niin kovasti uskon sen olevan loppuelämän vaate. Hankin vaatteeni käytettynä tai kotimaisilta merkeiltä. Ketjuliikkeestä olen ostanut viimeksi 2011.

Julia Thurén on kiteyttänyt asenteeni kuluttamiseen hyvin: älä osta mitään turhaa paskaa. Tavaraa kertyy yllättävän nopeasti. Nautin tyhjästä tilasta enemmän. Siksi yritän punnita tarkkaan ostoksieni syitä. Meillä on esimerkiksi tapana sanoa ’tarvitsen’, kun oikea sana olisi ’haluan’. Kun on ostohetkellä itselleen rehellinen, esine myös tuottaa aidosti iloa.

On trendikästä luopua ja antaa tavaraa pois, mutta aina ei muisteta tarkastella sitä, miten paljon ostetaan tilalle. Silloin tavaran pyörittelystä muodostuu loputon noidankehä. Esineistä voi nauttia ilman että niitä omistaa itse. Vaate- ja taidelainaamot ovat hyvä esimerkki tästä.”

Kaikki huonekalut on hankittu käytettynä sukulaisilta, huutokaupoista ja kirppareilta.

Paljasta joku hyvä vinkki preloved-löytöjen tekemiseen?

“Selaan jonkin verran Vestiaire Collectiveen viimeksi lisättyjä tuotteita etusivun kautta ja tiedän heti mistä pidän. Tärkeintä on tunnistaa, minkälainen vaate kestää omassa kaapissa, sekä käyttöä että esteettisesti. Käytän itse esimerkiksi vain laadukkaita luonnonmateriaaleja ja olen todella tarkka väreistä. Vaikka vaate olisi kiva, en osta sitä jos materiaali on väärä. Vaatteessa täytyy olla myös tilaa elämälle, eikä se saa muuttua tukalaksi lounaan jälkeen.

Olen hyvä näkemään potentiaalia kaikenlaisissa vaatteissa. Vaatii itsekuria ja opettelua, että erottaa kaiken kivan seasta sen, mitä tulee oikeasti käytettyä. Olen käynyt Fredan Uffin uuden malliston päivillä yli kymmenen vuotta ja siellä täytyy olla erityisen tarkkana. Uffilta löytää sellaista laatua, jota ei edes valmisteta enää tai jos valmistetaan, niin hinnat ovat astronomiset. Seulon vaatteita miettimällä pukisinko sen ensi viikolla kolmena päivänä töihin ja löydänkö sille useamman kaverin jo olemassa olevasta vaatekaapistani. Se on todellinen testi.”

“Meillä on tapana sanoa ’tarvitsen’, kun oikea sana olisi ’haluan’. Kun on ostohetkellä itselleen rehellinen, esine myös tuottaa aidosti iloa.”

“Korut ovat minulle tärkeitä. Iso osa niistä on peritty.”

Minkä verran seuraat muotia tai tiettyjä brändejä?

“Olen ostanut lukioikäisestä asti Vogue Collections -lehden ja katson aina kaikki uudet mallistot. En kuitenkaan ole brändiuskollinen, vaan ehkä ennemmin jopa brändivastainen. Jos en koe merkin edustamaa visuaalista maailmaa omakseni, jätän tuotteen ostamatta vaikka se olisi muuten kiva.

Bottega Veneta ja Jil Sander ovat olleet viime aikoina tosi jees. Odotan myös innolla mitä Phoebe Philo tekee seuraavaksi. Tykkään hänen ajan Célinestä ja kaapissani on muutamia juttuja vanhemmista mallistoista. Pidän myös sivussa pientä old Céline -budjettia jos joskus tulee vastaan jotain mitä ei voi ohittaa.”

”Tykkään meripihkasta värinä, materiaalina ja tuoksuna.”

Asuyhdistelmä josta innostuit viimeksi?

“Haluaisin olla se ihminen, joka innostuu samasta asuyhdistelmästä uudelleen ja uudelleen. Aika usein olenkin, aina en. Kun vaatekaappi tuntuu kolutulta, pukeutumishaaste on hyvä tapa päivittää omaa näkökulmaa. Esimerkiksi Shop your closet haaste, jonka ideana on olla ostamatta mitään uutta 30 päivän ajan ja shoppailla ikään kuin omasta vaatekaapista. Tykkään miettiä pukeutumista, mutta se ei saa tulla muun elämän tielle. Siksi käytän töissä samaa asua aina kaksi päivää putkeen.

Haaste antaa pukeutumisinspiraation ja sen avulla on helpompaa keksiä asuja omasta vaatekaapista. Jämähdämme usein käyttämään vaatteita samalla tavalla ja alamme himoitsemaan uutta. Haaste kannustaa hyödyntämään jo olemassa olevia vaatteita paremmin. Samaa ajatusta voi laajentaa myös ruokahävikkikeskusteluun: mietimme usein mitä tekisi mieli, emmekä mitä jääkaapista jo löytyy.”

Hopeatakki Mert Otsamo.

Mistä vaatteesta saat eniten kehuja?

“Saint Laurentin hapsu-unelmasta. Varmaan koska se on niin epätavallinen vaate. Myös neonkeltaisen Arelan neuleen huomiota herättävää väriä kommentoidaan. Olen huomannut, että ihmiset tunnistavat laadun, vaikkeivät välttämättä itse panostaisi vaatteisiin. Toivoisin, että voin inspiroida ihmisiä valitsemaan laadun määrän sijaan – toki omien resurssien puitteissa.”

Buutsit Bottega Veneta / Vestiaire. Hapsumekko YSL. Yves Saint Laurentin 70-luvun hapsumekko on huudettu Bukowskisilta.

“Kun vaatekaappi tuntuu kolutulta, pukeutumishaaste on hyvä tapa päivittää omaa näkökulmaa.”

Nyörinilkkurit Chloé.

Mitä hyvää olet lukenut, katsonut tai kuunnellut viime aikoina?

“Viimeksi luin Julia Thurénin Kaikki Kuluttamisesta. Aihe on todella tylsä ja ärsyttävä, mutta Julia kirjoittaa niin hyvin ja samaistuttavasti, että yhtäkkiä 200 sivua onkin luettu. En ole yhtään kiinnostunut julkkiksista, mutta Tuplakääk is life. Kävin teatterissa ensimmäistä kertaa koronan jälkeen. Kävin katsomassa Karpolla on asiaa Kotkan Kaupunginteatterissa ja se oli yksinkertaisesti huikea. Odotan pääseväni vielä ainakin balettiin ennen joulua.

Informaatiotulvan vastapainoksi yritän tylsistyä. Yritän maata päivittäin lattialla 10 minuuttia hiljaisuudessa ilman puhelinta tai muita virikkeitä. Se on tuskallista, mutta tekee hyvää selän nikamille ja mielelle. Luovalla alalla palautumiselle on pakko jättää aikaa.”

Neulemekko Arela. “Sergio Bustamanten tukaani on huudettu 10-vuotispäivälhajaksi puolisolleni Bukowskisilta.”

Ruoka jota kokkaat ihan tavallisena maanantaina?

“Ei ole elämää ilman pastaa. Meiltä löytyy aina uunifetapastan ainekset kaapista. Yritän kuitenkin syödä puolet päivän aterioista vegaanisesti. Tein hiljattain toista maanantaibravuuriani sticky peanut butter tofua ei-todellakaan-vegaanille isälleni, joka kyselee nyt harvakseltaan koska tehdään taas ”sitä tahmeaa tofua”. Perjantaisin teemme puolison kanssa pitsan kotona.”

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share