PYYKKIPÄIVÄ
5 vinkkiä farkkujen pesuun
Ratkomme farkkujen pesuun liittyviä myyttejä Muoti Mielessä -blogin Anne Melenderin kanssa
+ vinkkaamme, kuinka vältyt yleisimmiltä mokilta.
KUVAT KAROLIINA JÄÄSKELÄINEN. TEKSTI JA TYYLI JOHANNA PIISPA. MALLI KSENIA/ PAPARAZZI.

Kuka?
Anne Melender kirjoittaa Muoti Mielessä -tyyliblogia ja tietää parhaat vaatehuoltoon ja kodin organisointiin liittyvät niksit.
Annen blogi
Väite 1: Farkkujen pesua kannattaa välttää.
“Farkut muokkautuvat käytössä oman kropan muotoihin, sillä ihosta tarttuu farkkukankaaseen rasvaa, joka saa sen pehmenemään. Siksi pitkään käytössä olleet farkut tuntuvat mukavammalta päällä, kuin vastapestyt. Tykkään itse kuitenkin siitä, että farkut ovat rapsakat ja puhtaat. Lika myös haurastuttaa kangasta.
Sysimustia farkkuja ei kannata pestä liian usein, mutta vaaleiden farkkujen väri saattavat jopa parantua pesukertojen myötä.
Pesuväliä voi koittaa pidentää pakastamalla farkut, sillä se tappaa bakteereja. Katupölyä ja yksittäisiä tahroja voi yrittää hangata vaateharjalla tai kuivalla mikrokuituliinalla, jossa on aavistuksen hiova ominaisuus.”

Väite 2: Erityisesti tummiin farkkuihin ilmestyvät ”pesuraidat” kertovat huonosta laadusta.
“Raidat johtuvat siitä, että pesukone on ahdettu liian täyteen. Farkut tulisi pestä mahdollisimman väljästi, jotta ne eivät taitu liikaa.
Myös voimakas linkoaminen saa aikaan raitoja. Linkous kannattaakin laittaa minimiin tai ihan kokonaan pois. Muista myös ottaa farkut heti pois koneesta, kun ohjelma on valmis!
Jos pesukoneessa on höyrytoiminto, niin kannattaa hyödyntää myös sitä. Tein juuri testin ja pesin sohvanpäällisiä kahdessa erässä. Käytin toiseen erään höyrytoimintoa ja toiseen ihan tavallista pesuohjelmaa. Ero oli valtava: höyrytoiminnolla käytetyssä erässä ei ollut lainkaan ryppyjä eikä taitteita.”
“Raidat johtuvat siitä, että pesukone on ahdettu liian täyteen. Farkut tulisi pestä mahdollisimman väljästi.”
Väite 3: Levähtäneet farkut voi kutistaa pesemällä ne kuumalla vedellä.
“Tein kerran gallupin ystävilleni siitä, onko kukaan onnistunut kutistamaan farkkujaan joko vahingossa tai tahallaan. Kukaan ei ollut onnistunut siinä. Olen pessyt farkut jopa 90 asteessa jotta ne kutistuisivat, mutta ei toivoakaan.
Farkkukangasta on käsitelty housujen valmistusvaiheessa niin paljon, että eivät ne siitä enää kutistu. Se voi toki tuntua siltä hetkellisesti, koska housut ovat usein pesun jälkeen hieman napakammat, mutta muutaman käyttökerran jälkeen ne leviävät entiselleen.”

“Olen pessyt farkut jopa 90 asteessa jotta ne kutistuisivat, mutta ei toivoakaan.”
Väite 4: Huuhteluaine pilaa farkut.
“Jos farkkukankaassa on mukana elastaania, niin huuhteluainetta ei saisi ikinä käyttää. Se nimittäin haparoittaa elastaanin, jonka takia monet ovat pilanneet pillifarkkunsa.
Stretch-farkkuja ei saisi myöskään ikinä pestä yli 40 asteessa. Elastaani on kuin vietäri, joka venyy ja palautuu, mutta jos sen pesee liian kuumassa, niin lanka kyllä venyy, mutta ei enää supistu.
Stretch-farkkujen ja 100 % puuvilladenimin pesemiseen pätee eri ohjeet. Pyrin ostamaan vain farkkuja, joissa ei ole elastaania.
“Stretch-farkkujen ja 100 % puuvilladenimin pesemiseen pätee eri ohjeet.”
Väite 5: Käsinpesu on farkuille parempi vaihtoehto kuin pyykkikone.
“Valitsen aina pesukoneen! Farkkukangas on niin paksua, että sen hinkkaaminen ja pesuaineen huolellinen huuhtelu on hyvin vaikeaa käsin.”


“Hanki vaate sen mukaan, miten se on suunniteltu näyttämään päällä, äläkä tuijota liikaa kokolappuun.”
Bonus: Vinkkejä farkkukauppaan?
“Jos olet hankkimassa tosi tiukkoja pillifarkkuja, kiinnitä huomiota siihen, että kangas venyy ja koko on tarpeeksi napakka. Kaikissa muissa tapauksissa kankaan pitää päästä laskeutumaan. Hanki vaate sen mukaan, miten se on suunniteltu näyttämään päällä, äläkä tuijota liikaa kokolappuun. Farkun alkuperäinen idea menee hukkaan jos esimerkiksi mutsifarkut tai väljiksi tarkoitetut leveälahkeiset farkut ostaa niin pienessä koossa, kuin vain ikinä päälle mahtuu.
Skandinaavisilla merkeillä on skandikropalle leikattuja malleja ja olen tehnyt tosi hyviä löytöjä esimerkiksi H&M:ltä. Ihailen Tôtemen farkkuja ystävieni päällä ja tykkään myös Acnen farkuista. Joskus olin tosi farkkufriikki ja tuhlasin kaikki rahani designer-denimiin, mutta nykyään en ole samalla tavalla merkkiuskollinen.”