Teksti
Kuvat

Ilona
— Palmunen

Kotialbumi

?

KUKA

Arkkitehti Ilona Palmunen. Instagram @ilonapalmunen.

 

KOTI

Asuu miehensä ja poikansa kanssa 108-neliöisessä asunnossa Punavuoressa.

Ilona Palmunen, arkkitehti, koti, the album, ALBUM, the-album.com
Asu Pleats Please Issey Miyake.

Q&A

Kuinka päädyitte asumaan tähän kotiin?

Muutimme tähän asuntoon vähän ennen kuin poikamme syntyi eli noin 3,5 vuotta sitten. Asunnossa ihastutti sen sijainti ja valoisuus: avoin näkymä on luksusta, kun asuu keskustassa, sillä usein ikkunasta näkyy vain naapuritalo. Huoneistossa oli heti hyvä tunnelma. Se on epäkonkreettinen asia, mutta merkitsee eniten ostopäätöksen syntymiseen. Sen vain tietää, kun sopiva koti löytyy.

Täällä oli myös valmiiksi hyvä pohja, johon ei tarvinnut tehdä isoja tilallisia muutoksia. Laitoimme ainoastaan keittiön uusiksi ja maalasimme pinnat. Seinät on maalattu Farrow & Ballin sävyllä Skimming stone.”

 

Miten kodin sisustus on syntynyt?

Kerroksellisuus on syntynyt vuosien varrella. Tykkään siitä, että esineillä on tarinat niiden takana. Se tekee niistä merkityksellisempiä. En ole ailahtelevainen sisustuksen suhteen ja kotini tulee varmaan aina näyttämään tältä.

Kodissa on paljon vanhoja huonekaluja lapsuudenkodistani ja isovanhemmilta, sekä reissuilta tuotuja esineitä. Makuuhuoneen jugend-kalusto on ollut jo lapsena huoneessani. Olohuoneen matto taas on isovanhempieni vanha ja se on ollut jokaisessa kodissani opiskeluajoista asti. Heidän kotinsa on ollut minulle tärkeä paikka ja on ihanaa, että kodissa on elementtejä jotka ovat sieltä. Olohuoneen sisustus on oikeastaan syntynyt maton ympärille.

Tykkään koluta käytetyn tavaran kauppoja. Löysin juuri pari design-klassikkoa toimistolleni Fasaanista ja esimerkiksi Fidasta ja Punavuoren patinasta löytyy kivaa keramiikkaa landelle.

Tauluja on kerääntynyt vähän joka puolelta. Osa on ostettu myyntinäyttelyistä, osa on antiikkiliikeistä ja osa on matkamuistoja. Olohuoneen taulut olen tuonut Etelä-Afrikasta. Olen pikku hiljaa kehystänyt tauluja uudestaan kehystämössä. Sillä on iso vaikutus tauluun.”

“En ole ailahtelevainen sisustuksen suhteen ja kotini tulee varmaan aina näyttämään tältä.”

Minkälaisiin asioihin kiinnität huomiota, kun suunnittelet huoneistomuutosta asiakkaalle?

”Kun suunnittelen asuntoja pyrin aina siihen, että tehdyt ratkaisut kestävät pitkään. Ajattomuus syntyy laadukkaista materiaaleista ja siitä, että tyyli on linjassa talon arkkitehtuurin kanssa.

Kiinnitän paljon huomiota tunnelmaan ja mittakaavaan. Ymmärrän hyvin, että ihmiset haluavat keittiön ja oleskelutilan yhteyteen, mutta ison ja avaran tilan kalustaminen voi olla haastavaa. Viihdyn hyvin tällaisissa ihmisen kokoisissa, kompakteissa tiloissa. Pilarit, verhot tai isot liukuovet ovat hyvä keino rajata isoa tilaa. Pyrin sisällyttämään suunnitelmaan kiintokalusteista tarpeen mukaan.”

Ilona Palmunen, arkkitehti, koti, the album, ALBUM, the-album.com
Raakasilkkihousut on teetetty ompelijalla.

Jos olisin kärpäsenä katossa teillä sunnuntaina, mitä teillä tapahtuisi?

”Sunnuntaisin rauhoitutaan ja orientoidutaan tulevaan viikkoon. Meillä soi aina musiikki, useimmiten bossa nova tai jazz. Myös lapsuudenkodissani on aina kuunneltu paljon musikkia ja minulle se on tärkeä osa kodin tunnelmaa.

Tykkäämme koko perhe olla meren ääressä ja sunnuntaisin käymme kävelyllä rannassa.

Välillä käymme päivällisellä perheidemme luona. Lapsuudenkodissani oli aina sunnuntaipäivälliset ja haluaisin elvyttää sen perinteen. Äitini ja anoppini ovat tosi taitavia laittamaan ruokaa ja luomaan kattauksia. Olisi kiva tehdä sunnuntaipäivällisestä toistuva perinne myös omassa kodissa.”

Aamurutiini?

”Aamu on ainoa hetki, kun saan olla yksin kotona ja joskus olisi ihanaa jäädä vain haahuilemaan kotiin. Työmailla päivät aloitetaan kuitenkin jo seitsemän maissa, joten haluan päästä käynnistämään päivän mahdollisimman nopeasti. Yksi ihana aamurutiini on aamukahvin hakeminen mukaan samalla, kun kävelen toimistolleni. Siitä tulee kodikas olo.”

Helppo arkiasuni on midihame, väljä paita ja lenkkarit. Olen teettänyt ompelijalla saman mallisia hameita muutamalla erilaisella kankaalla.

Miten valitset asusi?

”Helppo arkiasuni on midihame, väljä paita ja lenkkarit. Tykkään hameista ja minun on hankalaa löytää housuja. Olen teettänyt ompelijalla saman mallisia hameita muutamalla erilaisella kankaalla ja käytän niiden kanssa joko neuletta tai hupparia.

Kiinnitän huomiota materiaaleihin ja istuvuuteen, mutta myös käytännöllisyys sanelee aika paljon pukeutumista. Jos menen työmaalle, niin yritän pukeutua sen mukaan.

Minulla on tyylissäni selkeitä värikausia, jotka vaihtelevat vuodenajan mukaan. Juuri nyt on menossa vihreä kausi ja sitä edelsi sininen kausi. Pidän myös kirkkaista väreistä, mutta huomaan käyttäväni niitä aika huonosti Suomessa, johtuen valon väristä täällä. Siksi suosin myös arkkitehtuurissa murrettuja sävyjä.

Tyylini on pysynyt aika samanlaisena jo pitkään. Katsoin hiljattain tyylijuttua, jonka Liisa Jokinen teki minusta 8 vuotta sitten ja käytän edelleen siinä näkyviä vaatteita.”

Ilona Palmunen, arkkitehti, koti, the album, ALBUM, the-album.com
Neule Cos, hame teetetty, kengät Marni, rannekoru Namibiasta.

Mistä hankit vaatteesi?

”Teininä hankin vaatteita Töölönlahden Makasiinien kirpputorilta. Se mahdollisti tyylikokeilut aikana, kun ei edes ollut kansainvälisten vaateketjujen liikkeitä. Pukeutuminen on kiinnostanut minua lapsuudesta asti – se on kai tullut äidinmaidosta, sillä isovanhemmillani oli tekstiilialan yritys.

Ostan vaatteita edelleen paljon käytettynä. Kun esimerkiksi Vestiaire Collectivesta etsii hieman pintatrendien ulkopuolelta, voi tehdä tosi hyviä löytöjä.

Kaapissani on paljon neuleita, niissä suosin luonnonkuituja. Kiinnitän paljon myös huomiota siihen miltä vaate tuntuu ihoa vasten. Lisäksi teetän vaatteita. Olisi ihanaa, jos Helsingissä olisi enemmän kivijalkaliikkeitä.

Pukeutumistyylissäni ja sisustustyylissäni on paljon yhtäläisyyksiä. Tykkään kuoseista ja klassisista jutuista pienellä tvistillä. Molemmissa näkyy myös samoja sävyjä ja luonnonmateriaaleja.”

Ilona Palmunen, arkkitehti, koti, the album, ALBUM, the-album.com

Makuuhuoneen kirjahylly on puusepän toteuttama.

Mummini ja Isoäitini panostivat kummatkin pukeutumiseen ja heillä on ollut vahva vaikutus omaan tyyliini.

 

Kenen vaatekaappia haluaisit päästä penkomaan?

Michelle Obama on monellakin tapaa ihminen, jota ihailen. Hänellä on myös upea tyyli. Olin katsomassa häntä viime keväänä Tukholmassa ja hänen kanssaan hengailu olisi todellinen fan girl moment.

Vanhemmilla rouvilla on myös hienoja tyylejä ja pukeutuminen on varmaa. Mummini ja Isoäitini panostivat kummatkin pukeutumiseen ja heillä on ollut vahva vaikutus omaan tyyliini

”Olen tykästynyt Loewen visuaaliseen maailmaan. Hankin tämän laukun viime kesänä ja haaveilen samasta mallista myös mustana.”

Listalla seuraavaksi?

”Uudet lenkkarit. Liikun jalkaisin, joten käytän arjessa lähes aina lenkkareita ja ne ovat tosi kovalla kulutuksella. Olisi kiva löytää jotkut hieman erikoiset. Olen etsinyt myös siroja vaelluskenkiä, jotka olisivat hyvät talvikäyttöön ja joilla voisi mennä työmaalle. Myös uudet tavat kierrättää vaatteita kiinnostavat. Samujilta on mahdollista vuokrata vaatteita ja asusteita – tätä palvelua haluaisin kokeilla.

Kotona taas on edessä valaisinprojekti. Toivon löytäväni omalaatuiset valaisimet, kuten olohuoneemme erkkerin Bukokowskilta huudetut keraamiset pöytävalaisimet.”

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share