Teksti
Kuvat

Janne
— Koskela

Kotialbumi

?

KUKA

Janne Koskela, 34, Calvin Kleinin Pohjoismaiden ja Baltian projekti- ja visupäällikkö. Instagram: @jannexkoskela.

KOTI

Asuu puolisonsa kanssa rivitalokaksiossa Kööpenhaminan Vanløsessa.

Neule on Calvin Kleinin naisten mallistosta. Housut Our Legacy ja kengät Hope.

Q&A

 

Miten kodin sisustus on syntynyt?

”Uskon vahvasti siihen, että jokaisella tilalla on oma henki. Muutin Kööpenhaminaan 2016 ja ensimmäinen asuntoni täällä oli pinnoiltaan ja sisustukseltaan täysin valkoinen. Se sopi siihen kämppään ja sen asunnon henkeen tosi hyvin. Nykyinen asuntomme on tyypillinen 70-luvun rivitaloasunto ja olemme halunneet tuoda 70-lukua myös sisustukseen. 

Kaikki valaisimet, marokkolainen matto ja ruokapöydän tuolit on löydetty Den Blå Avisilta, jota voisi verrata tori.fi:hin. Maksoimme kahdeksasta italialaisesta tuolista 150 euroa. Matto tuntui ostovaiheessa hieman riskiltä, mutta se tuo tänne kivaa boho-fiilistä. Kodin pitää olla turvallinen paikka kokeilla uusia asioita.

Meillä käy paljon vieraita, joten levitettävä sohva oli täsmäostos yövieraita ajatellen. Viherkasvit ja olohuoneen seinähyllyt olemme ostaneet myös uutena.

Minulle on tärkeää, että kotona on siistiä ja asiat omilla paikoillaan. Kun tekee niin paljon töitä mitä minäkin teen, on ihanaa tulla kotiin kun täällä on lämmin ja kodikas tunnelma. Haluan, että kotona on kivan näköistä, mutta tämä on myös safe space, jossa saa olla täysin oma itsensä.”

“Uskon vahvasti siihen, että jokaisella tilalla on oma henki.”

Jos olisin kärpäsenä katossa teillä sunnuntaina, mitä teillä tapahtuisi?

”Liikunta on meille molemmille tärkeää, ja viikonloput on omistettu hyvin pitkälti sille. Sunnuntaiaamuisin täällä on tosi hiljaista, sillä olemme aina jossain urheilemassa. Käyn crossfitissä, koska se on tehokasta ja saa irti kaikki mehut.”

 

”Ymmärrän tanskaa luettuna jo ihan hyvin, mutta puhuminen on toinen asia. Välillä kertaamme iltaisin puolisoni kanssa päivän tapahtumat tanskaksi.”

“Vaatteet vaikuttavat minuun ja minä vaatteeseen – se on tavallaan vuoropuhelu.

Kerro jotain tyylistäsi?

”Tyylini on aika eklektinen ja kokeileva, joka näkyy myös kotimme sisustuksessa. Tykkään yksilöllisistä ja vahvoista tuotteista. Vaatteet vaikuttavat minuun ja minä vaatteeseen – se on tavallaan vuoropuhelu. Valitsen vaatteet sen mukaan, miltä haluan oloni tuntuvan juuri sillä hetkellä.

Olen tykännyt pukeutumisesta aina ja myönnän, että minulla on aika paljon vaatteita, mutta kaikkea tulee myöskin käytettyä. Ihmisiä syyllistetään paljon siitä, että ostetaan uusia tuotteita. Kulutusta täytyy tietenkin tarkastella kriittisesti, mutta on myös tärkeää käyttää jo ostettuja tuotteita mahdollisimman paljon ja pitkään. Pahinta on se, että hankitaan vaatteita ja niissä on kuukausienkin päästä laput kiinni.”

Mistä inspiroidut?

”Olen herkkä näkemään mitä ympärillä tapahtuu ja imemään vaikutteita. Kerään jatkuvasti ideapankkia omaan päähäni. Ideat jäsentyvät ja jalostuvat ja tulevat ulos pukeutumisen muodossa. Sama pätee musiikkiin. Musiikki on ensirakkauteni ja piano on minulle asuntomme tärkein esine. Tavallaan kaikki musiikki on jo tehty, mutta vaikutteet omassa päässä ja tapa, jolla laittaa asioita yhteen, tekevät kappaleesta uniikin. Koen, että pukeutumisessa on kyse myös siitä.”

”Emme olleet tunteneet puolisoni kanssa vielä pitkään, ehkä noin 3 kuukautta, kun mainitsin ohimennen, ettei minulla ole pianoa, koska olin vasta muuttanut, ja että kaipasin sitä kuin vanhaa ystävää. Yllättäen tämä ilmestyi kotiini. 

Olen soittanut koko ikäni ja palasin vähän aikaa sitten pianotunneille, koska halusin päästä inspiroitumaan jonkun toisen ihmisen kanssa. Kirjoitan myös ajan salliessa omia kappaleita. Elän aika kurinalaista elämää, mutta pianon ääressä improvisoin ja annan mennä. Soittaessa en mieti mitään muuta.”

“Acne Studiosin haalari on maailman helpoin vaate.”

Mistä hankit vaatteesi?

”Töissä edustan brändiä, joten mietin asuni päivän työtehtävien mukaan. Se ei ole mikään ongelma, koska saan “uniformun” töistä, jonka näen etuoikeutena.

Vapaa-ajalla oma henkilökohtainen tyylini on kuitenkin vielä vähän hullumpi ja kokeilevampi, kuin työtyylini. Tykkään esimerkiksi Acne Studiosin ja Our Legacyn mallistoista. Miesten muoti polkee monesti vähän paikallaan, mutta he käyttävät paljon erilaisia materiaaleja ja värejä ja uskaltavat puskea rajoja.

Ostan paljon vaatteita kierrätettynä ja Kööpenhaminasta löytää paljon kivoja ja hyvälaatuisia vintage-kauppoja, joissa on kuratoitu valikoima. Bau Bau, O-S-V ja Liafi ovat suosikkejan – aivan must-paikat, jos tulee viikonlopuksi Kööpenhaminaan!

Grocery taas on uusi multi brand-myymälä, jossa on myynnissä muun muassa Our Legacyn ja uuden paikallisen Sunflowerin vaatteita.

Jaan myös vaatteita puolisoni kanssa. Hän on kaksimetrinen, jonka vuoksi kaikki ei toimi, mutta esimerkiksi takit ovat yhteiskäytössä.”

Kelsitakki ja buutsit Calvin Klein.

“Halusit tai et, on sinulla aina jokin tyyli, joka viestii sinusta jotain.

 

Miten tanskalaiset suhtautuvat pukeutumiseen?

”Pukeutuminen on iso osa kulttuuria täällä ja esimerkiksi Ruotsissa. Se, että tietää kuinka tiettyyn tilanteeseen kuuluu pukeutua, on osa yleissivistystä.

Halusit tai et, on sinulla aina jokin tyyli, joka viestii sinusta jotain. Voit valita teetkö asialle jotain. Välinpitämättömyyskin kertoo sinusta.”

Metallipöytä on ollut alunperin ikkunasomisteena Acne Studiosin liikkeessä.

Kauneussuosikit?

”Pidän huolta ihostani ja minulla on käytössä loistavat iS Clinicalin tuotteet, mutta ruokavalio vaikuttaa ehdottomasti eniten ihoni kuntoon.

Siirryin kaksi vuotta sitten täysin kasvipohjaiseen ruokavalioon ja se on ollut iso käännekohta omassa hyvinvoinnissani. Ruokavalion ylläpitäminen vaatii itsekuria ja aluksi tuli tehtyä virheitä, mutta huomasin ensimmäiset vaikutukset olossani jo muutamassa viikossa. Muutamassa kuukaudessa aivosumu katosi, ajattelu kirkastui ja unenlaatu parani. Puhdas ruoka näkyy myös ihon kunnossa.

Teen välillä pitkiä työviikkoja ja matkustan paljon. Tietynlainen kurinalaisuus auttaa pysymään kasassa stressaavina ajanjaksoina. Tunnen heti, jos olen syönyt huonosti tai ollut liikkumatta pari viikkoa. Kiireen keskellä terveellisen ruokavalion ylläpitämistä helpottaa vegaaninen ja gluteeniton ruokaboksi, jonka tilaamme joka viikko kotiin. Se sisältää reseptit ja raaka-aineet neljäksi päiväksi.”

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share