Teksti
Kuvat

Johanna
— Helanterä

Kotialbumi

?

KUKA

Johanna Helanterä, kulttuurituottaja ja stailisti.

 

KOTI

Asuu miehensä ja kahden tyttärensä kanssa 100-neliöisessä asunnossa Helsingin Jätkäsaaressa.

Johanna Helanterä, Album

Q&A

 

Kuinka päädyitte asumaan tähän kotiin?

”Muutimme asuntoon vuosi sitten, kun tarvitsimme lisäneliöitä. Jätkäsaaren alue oli meille ennestään tuttu, sillä myös edellinen kotimme sijaitsi täällä. Ihastuimme persoonalliseen pohjaratkaisuun ja päätyhuoneiston isoihin ikkunoihin. Asunnossa on tilan tuntua ja on ihana nähdä puita ikkunasta. Lisäsimme persoonallista ilmettä juuri valmistuneeseen uuteen asuntoon pienillä pintaratkaisuilla, joita osa huoneista tosin vielä odottaa.

Olemme halunneet pitää kodin yhtenäisen ilmeen aika harmonisena, mutta silti pyrkineet luomaan jokaiseen huoneeseen omanlaisensa tunnelman. Myös käytännöllisyys ja kodikkuus näkyvät sisustuksessa. Meillä on paljon viherkasveja, mutta muuten olemme pyrkineet välttämään kaikkea turhaa ja ylimääräistä. Harkitsemme tarkkaan kodin jokaisen hankinnan.”

En ole merkkiuskollinen enkä halua sisustaa kotiamme mainoskuvastoksi.

Miten kodin sisustus on syntynyt?

Tykkäämme 50-60 -lukujen designista. Hyvä muotoilu on tärkein kriteerimme kaikissa arjen esineissä ja kalusteissa. Artekin ja Aallon tuotannon estetiikka on ehdottomasti mieleen. En kuitenkaan ole merkkiuskollinen tai halua sisustaa kotiamme mainoskuvastoksi. On mahdollista löytää esimerkiksi laadukkaita ja tyylikkäitä vintage-valaisimia ilman, että tarvitsee sijoittaa suuria summia Tynellin tai Aallon alkuperäistuotantoon. Oma mieltymys on tärkeämpää, kuin leima jakkaran pohjassa. Toisaalta mahdollisuuden tullen mieheni tuskin pystyisi kieltäytymään tietyistä designklassikoista. Jonkinasteista designin fanitusta kodissamme siis piilee.

Olohuoneen sohvakalusto on mieheni tädin vanha ja se on ollut heidän ensimmäisessä kodissaan. Entisöinnillä olemme saaneet sen omaan tyyliin sopivaksi ja muu sisustus on oikeastaan rakentunut näiden kalusteiden ympärille. Nykyään harkitsen entistä tarkemmin mikä sopii juuri meille. Pyrimme hankkimaan aina ensisijaisesti käytettyjä huonekaluja. Mieheni on myös tuunannut ja tehnyt paljon asioita tänne. 

Mitä olette löytäneet viimeksi?

Uusin löytö on olohuoneen lasipöytä, joka ostimme vanhalta töölöläisrouvalta. Saatan helposti pyöräyttää melkein koko kodin sisustuksen uusiksi yhdenkin uuden hankinnan inspiroimana. Luulen, että täällä ei tule koskaan olemaan valmista, vaan kodin sisustus on ikuisuusprojekti.”

Johanna Helanterä, Album

Lasipöytä, Johanna Helanterä, Album

Saatan helposti pyöräyttää melkein koko kodin sisustuksen uusiksi yhdenkin uuden hankinnan inspiroimana.

Jos olisin kärpäsenä katossa teillä sunnuntaina, mitä teillä tapahtuisi?

Pyhitän sunnuntait kotoiluun ja perheelle. Silloin ollaan vaan ilman aikatauluja ja kiirettä. Kokkaillaan ja kuunnellaan musiikkia. On kiva sytyttää kynttilät jo aamiaisella ja saatan puuhailla aamutakissa puolet päivästä. Tykkään kotona touhuilusta ja saatan helposti havahtua siihen, että olen siirrellyt kukkia ja purnukoita yhtäkkiä useamman tunnin. Kodinlaitto on minulle vähän kuin terapiaa ja siitä tulee aina tosi hyvä mieli.

Sisustusblogi, skandinaavinen sisustus

 

Hainhammas, hiuskoru, kampaus, Johanna Helanterä

“Pidin tukkaa pitkään puolinutturalla ja kun kyllästyin siihen, auttoi hainhammas totuttautumaan kampauksesta pois.”

Aamurutiini?

“En ole koskaan juonut kahvia vaan herään musiikin avulla. Pyrin nousemaan hieman ennen lapsia ja laitan itseni valmiiksi. En osaa miettiä asua edellisenä iltana, vaan pukeudun päivän fiiliksen ja sään mukaan. Idea vaatteisiin saattaa lähteä vaikka tietyistä korviksista, jotka haluan laittaa.

Meillä on mieheni kanssa aika sujuva työnjako aamuisin, mutta on ihanaa huomata, että lapset kasvaa ja aamut alkavat pikkuhiljaa helpottua. En mukamas ehdi urheilla, joten kuljen työmatkat kävellen.

 

“Tykkään tehdä kivan kattauksen ja sytyttää kynttilät vaikka söisimme spagettia ihan tavallisena maanantaina. Ruokailusta saa luotua pienillä jutuilla vähän kivemman hetken.”

 

Johanna Helanterä, sisustusblogi, lapsiperheen koti, jätkäsaari, album

“Vaatekaapissani on paljon luonnonläheisiä sävyjä, mutta en halua että kaikki on keskenään liian harmonista.”

Kerro jotain tyylistäsi?

“Luulen, että olen vihdoin löytänyt oman tyylini. Tai kenties pikkulapsiarki on pakottanut yksinkertaistamaan pukeutumista. Pääsääntöisesti valitsen asun päivän menojen mukaan ja jos en keksi kiireessä muuta, laitan farkut ja bleiserin. Tosin se on ihan hyvä luottoasu. Ennen saatoin juosta 10 tunnin työpäivän korkkareissa, kun taas nykyään koitan muistuttaa itselleni, että on olemassa muitakin kenkiä kuin tennareita.

Minulla on pukeutumiskausia. Välillä käytän paljon koruja ja toisessa hetkessä en juuri ollenkaan. Hetkittäin tyylini voi olla tosi simppeli ja viihdyn istuvissa vaatteissa ja sitten se saattaa vaihtua rentoihin mekkoihin ja kerroksellisuuteen. Ihailen ihmisiä jotka pukeutuvat värikkäästi ja yritän käyttää itsekin enemmän värejä arkipukeutumisessa. Pukeutuminen ei saisi olla liian vakavaa!

“Luulen, että olen vihdoin löytänyt oman tyylini. Tai kenties pikkulapsiarki on pakottanut yksinkertaistamaan pukeutumista.

Mikä inspiroi pukeutumisessa nyt?

“Asuinspis saattaa tulla milloin mistäkin, kuten katukuvasta tai kaveriltani bongaamastani ideasta, jota koitan soveltaa itsellenikin. Yritän myös keksiä pukeutumiseen kokonaan omia juttuja ja välttää valtavirran trendejä. Taistelen esimerkiksi edelleen vyölaukkuvillitystä vastaan, vaikka en ole käsilaukkuihminen muutenkaan.

Koitan suosia klassisia juttuja, joihin ei kyllästyisi niin helposti. Pyrin nykyisin miettimään ja huomioimaan tarkemmin myös sitä, mitä vaatteeni edustavat. En halua kulkea minkään firman mainostauluna. Pukeutuminen on kuitenkin ihanaa ja vaatteilla voi saada hyvän ja itsevarman fiiliksen. Se on tärkeää.”

Johanna Helanterä, sisustusblogi, lapsiperheen koti, jätkäsaari, album

Johanna Helanterä, sisustusblogi, lapsiperheen koti, jätkäsaari, album

Pyrin nykyisin miettimään ja huomioimaan tarkemmin myös sitä, mitä vaatteeni edustavat.”

Mistä hankit vaatteesi?

“Viime aikoina olen koittanut pärjäillä aika pitkälti nykyisen vaatekaappini sisällöillä. Työskentelin aikaisemmin visualistina ja silloin tuli hankittua aika paljon kaikenlaista. 

Kantakaupungin alueella on tosi aktiivisia ja toimivia kirppisryhmiä ja kiertelen secondhand paikkoja aina kun ne sattuvat matkan varrelle. Saatan haaveilla jostain jutusta, kuten esimerkiksi vanhasta nahkarepusta, mutta todellisuudessa olen tosi laiska etsimään. Edellistä kelloani metsästin useamman vuoden, kunnes juuri oikeanlainen tuli vastaan Eiran kirpparilla. 

Haaveilen tekeväni seuraavan vaatehankinnan kotimaiselta Atelier Laleh -brändiltä, joka valmistaa vaatteita mittatilaustyönä. 

Olen vältellyt nettikaupoista tilailua, mutta alkuvuodesta tein poikkeuksen ja palkitsin itseni nahkasaappailla jonka tyylisiä olin etsinyt vuosia. Olen kuitenkin nykyään aika tarkka kaikissa hankinnoissani. En halua yhtään turhaa hankintaa täyttämään kaappejani.”

Johanna Helanterä, sisustusblogi, lapsiperheen koti, jätkäsaari, album

“Viime aikoina olen käyttänyt tosi paljon beigeä, mutta saatan ihan hyvin pukeutua myös kokoviolettiin.”

Kenen vaatekaappia haluaisit päästä penkomaan?

“Pariisittaret ovat tyylijumaliani. Rakastan kaikkea esimerkiksi Jeanne Damasin tyylissä. Se on söpön tyttömäinen, mutta samaan aikaan kuitenkin tyylikäs ja ihanan naisellinen.

Hänellä on kauniisti istuvia vaatteita, itse tehdyn näköisiä värikkäitä neuleita ja ihania kukkatoppeja. Aika virkistävää vaihtelua meidän omaan skandinaaviseen harmoniaan. Inspiroiduin juuri hänen laventelinvärisestä neuletakistaan ja mietin, osaisikohan äitini tehdä sellaisen.”

 

“Nukun usein muutama pehmeän paplaripatukka hiuksissa.”

Kauneussuosikit?

“Nukun usein muutama pehmeän paplaripatukka hiuksissa ja aamulla riittää, että harjailen tukkaa. Kiharat ovat parhaimmillaan, kun on liikkunut hetken ulkona ja tuuli pöyhii niitä. Harvemmin käherrän hiuksiani millään rauhdalla. Käytän Lidlin parin euron hoitoainetta, joka on tosi öljyinen ja poistaa hyvin sähköisyyttä.

Aamumeikkiini menee viisi minuuttia: laitan vähän pohjaa, ripsaria ja huulikiillettä. Joskus saatan asusta riippuen käyttää myös huulipunaa. Talvella pidän luonnollisista sävyistä ja kesällä, kun on vähän päivetystä, on kiva laittaa kunnon pinkkiä.”

Listalla seuraavaksi?

“Kotona odottaa vielä aika moni projekti toteutumistaan, mutta aikataulua niiden toteutumiselle ei ole vielä olemassa. Olen etsinyt muun muassa oikeanlaista kipsiveistosta ja kaunista seinävalaisinta. 

Näin talven jälkeen voi myös todeta, että ilmankostutin voisi olla aika järkevä hankinta. Tilasin myös pari uutta taulua mieheltäni, joka on tehnyt suurimman osan kotimme maalauksista. Sain häneltä myös palautetta, että minun olisi jo aika siirtyä kangaskasseista käsilaukkuihin. En vain ole kohdannut sitä oikeaa mallia vielä… Toivottavasti tilanne muuttuu ennen kuin täytän 40.”

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share