Teksti
Kuvat

Johanna
— Piispa

Kotialbumi

Tervetuloa meille! Johanna remppasi 1930-luvun talossa sijaitsevaa kolmiota viime kesänä ja vastailee nyt Instagramissa tulleisiin kotikysymyksiin.

Johanna Piispa asuu miehensä ja syyskuussa syntyneen vauvansa kanssa 64-neliöisessä kolmiossa Helsingissä. Instagram @johannapiispa.

Q&A

 

Kuinka iso asunto teillä on?

”Ei ollenkaan iso, täällä on 64 neliötä. Kaadoimme remontissa lähes kaikki kaadettavissa olevat seinät, jotta pohjasta saatiin toimiva. Kovin moneen samankokoiseen asuntoon ei edes saisi kahta makuuhuonetta. Meillä on kuitenkin ikkunoita kolmeen eri suuntaan, jonka vuoksi pohjaa oli mahdollista muokata melko paljonkin. Esimerkiksi vauvan huoneen paikalla oli aikaisemmin keittiö.”

 

Ihana koti teillä! Onko jotain, mitä tekisit remontissa toisin?

”Kiitos! Ekana mieleen tulee se, että en jättäisi mitään pikkujuttuja roikkumaan. On paljon raskaampaa tarttua niihin muuton jälkeen, jonka takia meillä on edelleen pari projektia kesken. Mutta tää ei varmasti onnistu missään rempassa!

Meillä oli myös ihan järjettömän tiukka aikataulu. Tehtiin lattiaa, kylppäriä plus luvanvaraisia sähkö- ja putkitöitä lukuunottamatta kaikki itse ja sukulaisten avulla. Aloitettiin purkutyöt toukokuussa ja muutettiin kesäkuun viimeinen päivä. Kuukausi lisää olisi vähentänyt aika paljon stressiä. Materiaaleja tai pohjaa en kuitenkaan lähtisi muuttelemaan.”

New Works Tense light, Hay Mags corner sofa, Johanna Piispa koti, Album Johanna Piispa

OlohuoneessaSohva Hay, marmoripöytä Menu, vintagepeili Vitrine Studio, valaisin New Works.

Hay Mags corner sofa, Johanna Piispa koti, Album Johanna Piispa

“Olohuoneeseen paistaa aurinko koko päivän ja tila kuumenee herkästi, kuten nuupsahtaneista kukista huomaa. Siksi verhot ovat ihan pakolliset. Nämä on teetetty Eurokankaassa.”

Onko seuraava remppa/ kämpä jo haaveissa?

”Apua ei! Iskee ahdistus pelkästä ajatuksesta… Emme ostaneet asuntoa flippausmielessä vaan ihan  kodiksi, jossa asutaan niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Tosin mun unelmissa tänne ilmestyisi pieni kodinhoitohuone, työhuone ja rattaiden mentävä kolo eteiseen.”

Tylko natural oak

Eteisessä Peili on teetetty mittojen mukaan ja sen on valmistanut Lasitehdas. Lipasto Tylko.

Miten elät sotkematta vaaleita huonekaluja?

”Tää on tosi hyvä kysymys! En mitenkään, sillä meillä sotketaan joka päivä.

Tässä oleellisinta on se, että meillä on kyllä vaaleaa, muttei mitään, mitä ei voisi putsata. Vaalea koti herkillä materiaaleilla on eri juttu, kuin käyttöä ja kulutusta kestävillä. Esimerkiksi 100 % villamatoista lähtee vanhatkin mustikkapiltit Vanishilla ja keittiön kvartsiruokapöytä kestää pretty much mitä tahansa. Vauva voi hakata sitä metallilusikalla ja porkkanasoseet voivat kuivua siinä monta päivää, eikä kivi ole moksiskaan.

Lipeöityä lautalattiaa ei myöskään tarvitse varoa tai suojella. Elämisen jäljet suorastaan kuuluvat siihen. Jos meillä olisi kallis kalanruotoparketti, stressaisin varmasti tuhat kertaa enemmän.

Oikeastaan ainoa “varotoimenpide” joka tehdään on se, että suojataan sohva viltillä jos syödään siinä pitsaa käsin. Mutta mulle ei myöskään ole maailmanloppu, jos huonekaluihin tulisi naarmuja tai tahroja, joita ei saa pois. En ole sellaisten asioiden suhteen supertarkka. Koti on kuitenkin koti, eikä showroom.

Ja lopulta huonekalun väri ei välttämättä kerro mitään sen puhtaanapidettävyydestä. Esimerkiksi tummaa pöytää voi joutua pyyhkimään jatkuvasti ja värikäskin nukkamatto voi olla karmea imuroitava (puhun kokemuksesta).”

 

Keittiössä Ovet A.S.Helsingö/ Natural Walnut, tason materiaali Cosentino/ Dekton Bergen ja työstö Ylämaan Graniitti, valaisimet vintage. (Ovista ja tasoista saatu alennus).

Johanna Piispa Keittiö, Johanna Piispa Album, A.S. Helsingö Natural Walnut, Dekton Bergen

Yläkaapiton keittiö on tyylikäs, mutta onko se käytännöllinen?

”Kyllä on, jos säilytystilaa löytyy muualta. Meillä on toisella seinustalla korkeat kaapit, joissa säilytetään kaikkea sellaista, mitä yläkaapeissa yleensä säilytetään.

Kaapeissa on sisällä ulos vedettäviä laatikoita, joita on mun mielestä huomattavasti helpompi käyttää, kuin yläkaappeja. Ne ovat  käyttökorkeudeltaan ergonomisempia, vetävät sisäänsä enemmän tavaraa kuin avohyllyt ja pysyvät helpommin siistinä, koska mikään ei jää takariviin.

Mutta jos keittiöön ei olisi muuten mahdollista saada riittävästi säilytystilaa, niin siinä tapauksessa lisäisin kyllä yläkaapit. Toiminnallisuus on kuitenkin tärkeintä.”

Kilpailutitteko paljon keittiöfirmoja ja oletteko olleet tyytyväisiä?

”Meille oli aika selvää, että säästämme keittiön rungoissa ja panostamme oviin ja tasoihin. Rungot ovat Ikealta ja ovet A.S. Helsingöltä.

Ikean mekanismit ja sisusteet muuntuvat moneen ja niitä on helppo päivittää myöhemmin jos esimerkiksi hyllyjen ja laatikoiden järjestystä haluaisikin muuttaa. Myös ostoprosessi on selkeä ja ketterä.

Kierrettiin myös muita keittiöliikkeitä, mutta valitettavan monessa paikassa tuli olo, että keittiön suunnitteleminen ja ostaminen tai edes hinta-arvion saaminen on tehty liian kankeaksi. Toki meillä oli myös tiukka aikataulu.

A.S. Helsingön yksi parhaita puolia taas on se, että joku muu on kuratoinut miljoonista ovimalleista ne hienoimmat, jolloin mun ostajana ei tarvitse tehdä sitä valtavaa selvitystyötä. Olen nimittäin sitä mieltä, että remontoidessa vaihtoehtoja voi todellakin olla liikaa ja joskus ne vain sekoittavat pään.

Tasoiksi valitsimme Cosentinon valmistaman Dektonin, joka ei värjäänny tai naarmuunnu ja näyttää hurjan kauniilta ja ylelliseltä. Aito marmori olisi meidän kokkailujen jälkeen varmasti jo pilalla. ”

 

Johanna Piispa Keittiö, Johanna Piispa Album, A.S. Helsingö Natural Walnut, Dekton Bergen

Ruokapöytä Pöytä on teetetty oman suunnitelman pohjalta Silestone-materiaalista ja sen on valmistanut Ylämaan Graniitti (pöydästä saatu alennus). Tuolit & Tradition.

Miten kuvailisit sun sisustustyyliä?

”Tykkään kerroksellisuudesta, joka rakentuu vähitellen kun kodissa on asuttu vuosia. Siihen vaikuttaa pienet persoonalliset yksityiskohdat ja se, että asioita on hankittu eri paikoista. Se kuitenkin vaatii kärsivällisyyttä ja keskeneräisyyden sietämistä, joka on erityisen vaikeaa nyt, kun kotona tulee vietettyä niin paljon aikaa.

On tosi houkuttelevaa sisustaa uusi koti heti valmiiksi, mutta yritän välttää sitä, että ostaisin vaan kerralla kaiken, mitä olen nähnyt jossain ihanassa sisustuskuvassa.

Jos kuitenkin yritän kiteyttää sisustusmakuani tai löytää jotain “punaista lankaa”, niin pidän uuden ja vanhan miksaamisesta, pehmeydestä ja kodikkuudesta + eri materiaalien ja muotojen sekoittelusta.

Konkretian tasolla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kulmikkaan keittiön parina on pyöristetty pöytä tai että laatikkomallisessa olohuoneessa on ovaali matto ja pehmeälinjainen sohva. Meillä on aika paljon puuta, kiveä, isoja mattoja ja verhoja ja “seepiasävyjä”. Tykkään myös siitä, että kodissa on asioita, joita ei voi vaan marssia ostamaan kaupasta, eli jotain vanhaa, teetettyä tai itse tehtyä.

Mutta lopulta tärkeintä on se, että koti palvelee omaa elämää ja tukee palautumista. Me katsotaan aika usein iltaisin telkkaria, joten meillä on syvä löhösohva ja telkkari olohuoneessa, vaikka telkkarittomuus olisi sisustuksen kannalta varmasti nätimpää. Meidän makuuhuoneessa taas on todella ruma etätyöpiste, jolla ei ole mitään tekemistä sisustusmieltymysten kanssa. Sen nyt vaan on pakko olla jossain.”

Kylppärissä Kylpyhuoneen taso on mittojen mukaan leikattu laminaattitaso, joka on päällystetty mikrosementillä.

Pieni kylpyhuone mikrosementti, mikroremontti oy

Remppasitteko kylpyhuonetta?

”Kylpyhuone oli remontoitu muutamia vuosia aikaisemmin, mutta halusimme freesata sitä. Päädyimme mikrosementtiin ja olemme olleet siihen tosi tyytyväisiä. Erityisesti siivoamisen kannalta saumaton ratkaisu on ihan loistava.

Moni on myös kysynyt teimmekö mikrosementtityön itse ja yhteinen vastaus näihin kysymyksiin on, että ei tehty. Meidän kylppärirempan teki Mikroremontti Oy. Työvaiheita on tasoituksineen, verkotuksineen, kuivumisineen, hiontoineen ja lakkauksineen tosi monta ja homma on pikkutarkkaa käsityötä. Välineet ja tuotteet ovat jo itsessään hintavia, joten en tässä kohtaa yrittäisi nipistää hinnasta tekemällä itse. Ammattilainen antaa työlle myös takuun.

Meidän kylpyhuone on vanhoille taloille tyypillisen pieni, mutta siitä saatiin toimiva luopumalla kylpyammeesta, joka oli erityisesti mulle suuri menetys. Taso ja allaskaluste ovat diy-projektin tulos: taso on mittojen mukaan sahattu Bauhausin laminaattitaso, joka on päällystetty mikrosementillä ja allaskaappi on tehty Ikean keittiönkaapista, joka sattui olemaan tismalleen oikean levyinen.”

Onko lapsi vaikuttanut esteettisiin valintoihin sisustaessa?

”En osaa ainakaan nimetä sellaista juttua, jossa selkeästi olisi. Mutta ihan kohta alkaa se vaihe, kun kaikki pikkuesineet täytyy nostaa pois pöydiltä. Ja kyllä meillä on jatkuvasti vaunut keskellä eteistä ja pyykkiteline jossain nurkassa.

Sanoisin, että koti “räjähtää” helpommin, kuin kahdestaan asuessa. Ennen lasta en osannut kaivata kodinhoitohuonetta, mutta nyt se olisi kyllä tosi kätevä!

Tämä ei nyt oikeastaan liity kysymykseen, mutta tuli mieleen vinkki, jonka sain asunnossa aikaisemmin asuneelta perheeltä: kurakaudella lasten ulkovaatteet voi riisua ja huuhtaista pesutuvassa, jolloin kaikki hiekat eivät kulkeudu kotiin. Musta tää vaikutti oikein järkeenkäyvältä.”

Babyn huone Katos Sebra / Jollyroom, sänky Tori.fi, höyhenvalo Umage.

Miten lapsi on muuttanut sitä, mitä kodissa arvostaa?

”Tuntuu tyhmältä vastata näin, mutta arvostan neliöitä enemmän kuin aikaisemmin. Tosin tähän vaikuttaa osaltaan myös korona-aika. Suurin syy isomman asunnon hankkimiselle oli tieto vauvasta. Kaksiossakin olisi varmasti pärjännyt hyvin, mutta ylimääräinen huone helpottaa arkea tosi paljon erityisesti nyt, kun pikkutyyppi on siirtynyt omaan huoneeseensa nukkumaan ja kotona täytyy pystyä tekemään myös töitä jokseenkin rauhassa.

Baby viihtyy omassa huoneessaan valtavan hyvin ja se on tehty hänelle turvalliseksi. Mutta odotan myös sitä, että hän on vähän isompi ja haluaa vaikuttaa oman huoneensa väreihin ja sisustukseen ja että voidaan puuhastella kotona kaikkea kivaa.

Arvostan myös entistä enemmän hiljaisia naapureita, turvallisuutta ja sitä, että kotikatu on rauhallinen.

Kodinhoitohuoneen mainitsinkin jo, mutta sitä osaisin arvostaa tässä elämänvaiheessa paljon. Ja isompaa eteistä ja hissiä arvostaisin myös.”

Tikkurila Savikivi, Johanna Piispa koti

Makuuhuoneessa ”Makuuhuoneen sisustus on eniten kesken. Ensimmäiseksi tänne pitäisi suunnitella järkevä työpiste.”

Mitkä ovat sun lempimerkkejä tai sisustuskauppoja?

”Helsingissä secondhandia/ vintagea myyvistä paikoista Olkkari Shop, Fasaani Antiikki, Roomage ja Fargo. Design-liikkeistä Formverk, Artek ja My o My Home.

Nettikaupoista Helander (vintage), Bukowskis (huudan aina kaikkea vaikka en ikinä voita mitään), Selency (vintage), Etsy (vintage), By Flou (design) ja paikka josta haluaisin ihan kaiken: Artilleriet (design).

Jos saisin valita vain yhden lempimerkin, niin se olisi varmaankin Menu tai Gubi.”

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share