Teksti
Kuvat

Katri
— Ahlman

Kotialbumi

?

KUKA

Katri Ahlman, 38, senior business controller. Katri kirjoitti Tyylialkemisti-blogia on-off vuodesta 2009.

Instagram: @katriahlman

 

KOTI

Katri asuu miehensä, kahden lapsensa ja tiibetinspanieli Manin kanssa 170-neliöisessä kerrostaloasunnossa Helsingin Katajanokalla.

 

 

Housut Samuji. Pusero Cos. Kengät Céline.

Q&A 

 

Kuinka päädyitte asumaan tähän kotiin?

“Muutimme tänne kesäkuussa Hermannista. Olen asunut lapsuuteni Tehtaankadulla ja tästä sijainnista tuli heti sellainen olo, että olen palannut kotiin. Asunto on päätyyliltään uusrenessanssia ja näimme heti, että tässä on rempan avulla potentiaalia vaikka mihin. Asunnossa on myös hienoja historiallisista elementtejä, kuten kalanruotoparketti ja kattofriisit.”

 

Teittekö kompromisseja? 

“Taloon on tulossa putkiremppa ensi vuonna ja teemme sen yhteydessä ison remontin, joten tällä hetkellä koko koti on tavallaan välitilassa. Olisimme halunneet löytää asunnon jossa on parveke. Se oli minulle ehdoton edellytys, joten tämän parvekkeettomuus oli pieni kompromissi. Onneksi talonyhtiössä on kiva sisäpiha.”

 

Sisustushaave?

“Haluaisin olohuoneeseen Serge Mouillen Plafonnier -valaisimen. Mieheni on arkkitehti ja meidän on välillä hankalaa päästä yhteisymmärrykseen sisustusasioista, mutta valaisimesta olemme päässeet sopuun. Minä esimerkiksi tahtoisin olkkariin valkoisen sohvan, maton ja divaanin, mutta mies muistuttaa, että hei meillä on koira ja kaksi lasta! En ostaisi tänne megakallista lasiveistosta ja jäisi odottelemaan milloin lapset hajottavat sen, mutta toisaalta ajattelen, että jos lapset rikkovat joskus jotain tai jokin menee likaiseksi, niin ei se maailmaa kaada. Life happens.”

 

Jos olisin kärpäsenä katossa teillä sunnuntaina, mitä näkisin?

“Suurella todennäköisyydellä leipoisin ciabatta-sämpylöitä. Olen aina tykännyt leipoa ja se on minulle vähän kuin mindfulnesia, jonka aikana en mieti muuta. Isosisäni oli leipuri ja olen saanut hänen perustamansa leipomon juurta. Meidän tyttö rakastaa vaateleikkejä, joten todennäköisesti hän kulkisi täällä korkkareissani ja glitter-hameessa Chanel olalla.”

 

Mekko Balenciaga. Clutch Bottega Veneta.

 

Kengät The Row. Helmet Dior.

“Olen omassa tyylissäni paljon rohkeampi ja seuraan enemmän trendejä, kun taas työtyyli on tasaisempaa.”

Miten valitset asusi?

“Pukeudun aina fiiliksen mukaan. Katson säätiedotuksen ja teen päätöksen sen perusteella. Jumitun myös käyttämään samoja asuja, koska se helpottaa arkea. Siitä tulee varma fiilis, kun päällä on asu, jonka on jo aikaisemmin todennut hyväksi. Olen myös huomannut, että on helpompaa käyttää samaa takkia tai laukkua, kuin vaihdella niitä jatkuvasti. Aina kun vaihdan jompaakumpaa, tuntuu että puolet kamoista on väärässä paikassa.

Tykkään siitä, että voin toteuttaa jonkun trendin jo vaatekaapistani löytyvillä asioilla. En halua pukeutua trendiorjallisesti, mutta kuitenkin ilmentää trendejä jollain tasolla. Pidän räätälöidystä ja vähän maskuliinisesta tyylistä, mutta tyyli ei saa olla kylmä ja kova. Tekstuurit ja esimerkiksi Marimekon isot kuosit tuovat asuun kivasti naisellisuutta.

Tykkään myös leikitellä tyylillä – pukeutumisen pitää olla hauskaa! On kivaa laittaa välillä pvc-saappaat tai pantteritakki. Olen tosi kaikkiruokainen tyylin suhteen. Kaikki lähtee siitä, mikä on tilaisuuteen sopiva dress code. Tykkään pukukoodeista: ne antaa rajat, mutta koodin sisällä saa olla innovatiivinen ja keksiä vaikka mitä.

Joudun aina tasapainottelemaan työtyylin ja oman tyylini välillä. Olen omassa tyylissäni paljon rohkeampi ja seuraan enemmän trendejä, kun taas työtyyli on tasaisempaa. Pyöräilen joka paikkaan ja myös se vaikuttaa pukeutumiseeni.  En esimerkiksi voi käyttää kynähametta, vaikka toki se on ihan oma valinta. Ostin tänä syksynä Rainsin harmaan sadetakin ja See By Chloén kumpparit, joilla selviän koiran ja lasten kanssa ulkona joka säässä.”

 

Laukku Gabriela Hearst.
Trenssi Céline.

Mistä hankit vaatteesi?

“Vaatekaapistani kolmasosa on Samujilta, mutta ostan myös tosi paljon Vestiaire Collectivesta. Käytän heidän appia ja saan ilmoituksen heti, kun etsimäni tuote tulee myyntiin. Kannattaa asettaa todella tarkka hakuvahti, että ilmoitukset jaksaa käydä läpi – muuten niitä tulee miljoona. Seuraan siellä myös tiettyjä tyyppejä, kuten stylisti Linn Hägglundia, joiden tyylistä pidän ja käyn katsomassa mitä heillä on myytävänä.

The Rown kengät ovat yksi harvoista designer-asioista, jotka olen ostanut viime aikoina uutena. Ne ovat aika herkät, joten käytän niitä sisäkenkinä illanistujaisissa ja dinnereillä. Kun olin pieni, äidilläni oli aina sisäkengät kun vanhempani lähtivät juhliin tuttavaperheen luokse. Nykyään aika harvalla on sisäkengät ja niistä tulee kivalla tavalla nostalginen olo.”

 

 

“Teettäminen on yllättävän edullista, vaikka monella onkin mielikuva, että vain harvoilla on siihen varaa.”

 

 

“Minulla on luotto-ompelija mökkimme lähellä Hämeenlinnassa. Olen löytänyt yhden tosi hyvin istuvan mekkomallin ja ompelija on tehnyt siitä oman kaavan. Kankaita olen ostanut esimerkiksi Samujin sample salesta. Olen teettänyt ompelijalla myös jakkuja ja housuja. Teettäminen on yllättävän edullista, vaikka monella onkin mielikuva, että vain harvoilla on siihen varaa. Välillä mekko voi tulla halvemmaksi teetettynä, kuin kaupasta ostettuna.

Modaan myös paljon vaatteita ja toivon että ihmiset tajuaisivat hyödyntää sitä. Se antaa vaatteelle pidemmän elämän. Asu näyttää heti viimeistellymmältä, kun housut päättyvät oikeaan kohtaan. Olen käyttänyt myös neulekorjaamon palveluja. Kun Alaïan neulemekkoon tuli reikä, ajattelin että se on täydellisesti pilalla, mutta neulekorjaamo sai fiksattua mekon uudeveroiseksi. He voivat korjata myös esimerkiksi kashmir-neuleeseen tulleen reiän. Arelan nukkakampa taas on hyvä apuri kotihuoltoon. Lähes lumppukunnossakin olevat neuleet saa kunnostettua sillä.”

 

Vinkkaa hyviä pihistä & panosta -tärppejä? 

“Uniqlon culottesit ovat tosi hyviä käyttöhousuja. Minulla on niitä kaikissa väreissä, eikä housuja tarvitse silittää ikinä! Niillä voi vaikka pyöräillä ilman, että ne rypistyvät. Uniqlolla on myös hyviä yksivärisiä perusneuleita. Olen ostanut neuleet miesten osastolta, koska niiden selkä on pidempi ja malli löysempi. Merinoneuleet kestävät tosi hyvin myös pesukonetta.

Panostusbrändeistä lempparini on Old Céline, jolle minulla on hakuvahti Vestiairessa. Totêmen ribbineuleista olen tykännyt myös tosi paljon. Hankin heiltä juuri silkkipuseron, joka luo ihanan tiimalasisiluetin, vaikka vartaloni ei olekaan tiimalasi. Tykkään myös Dries Van Notenista. Heiltä löytyy vähän erikoisempia juttua.

 

Kenen vaatekaappia haluaisit päästä penkomaan?

“Ihan ensimmäiseksi tulee mieleen Iris Apfel, jonka vaatekaapilla voisi kuunnella tuntikausia kiinnostavia tarinoita vaatteiden ja asusteiden taustoista.”

 

Toivelistalla nyt?

“Bottega Venetan The Pouch -laukku. Siitä on olemassa myös pieni crossbody-versio, joka olisi clutchia käytännöllisempi. Loewen jättiläiskokoinen mohairhuivi on ollut myös pitkään toivelistallani.”

 

Kosmetiikkasuosikit?

“Tykkään Sensain ripsarista, mutta muuten käytän oikeastaan vain Macin meikkejä. Lempparini on heidän tummanruskea Modern Twist -rajauskynä, mutta sen valmistus lopetettiin. Meikin alla käytän aina Acon SPF 50 -aurinkosuojaa.”

 

“Työkenkäosasto on vaatekaappini kompastuskivi.”

 

 

Miten pukeudut töihin?

Töissä suosin räätälöityä tyyliä. Meillä ei ole varsinaista pukukoodia, mutta tietynlainen koodisto on aistittavissa. Toimistolla näkee paljon printtejä ja naisellista työtyyliä, mikä on tosi ihanaa. Viime aikoina luottoasuni on ollut Marimekon mekko Filippa K:n jakun kanssa. 

En ole lajitellut työvaatteita erikseen, mutta vapaalla en käytä ollenkaan jakkuja. Nyt kun jakut ovat tosi trendikkäitä, monet ihmiset käyttävät niitä muuten vain, mutta itse olen saanut jakkukiintiön täyteen töissä. Vapaalla käytän mieluummin vaikka neuletta.

Kävelen toimistolle tennareissa ja vaihdan siellä aina sisäkenkiin. Mutta pakko myöntää, että työkenkäosasto on vaatekaappini kompastuskivi. Aina löytyy siistejä työvaatteita, mutta hyvien avokkaiden etsiminen on tosi hankalaa. Joko ne ovat liian bilehile-korkkareita tai sitten tanttamaisia, mutta välimaastoa ei oikein ole. Sellaisia kenkiä, joilla jaksaisi seisoa koko päivän tulee vastaan tosi harvoin ja sellaiset korkkarit, joita tykkään käyttää, eivät oikein sovi toimistomeininkiin. Olen löytänyt jotain ihan kivoja avokkaita Tod’silta ja Massimo Duttilta.”

Saappaat Dior.
Neuleet Samuji. Housut Marimekko.
Kengät ja aurinkolasit Céline.

 

Katrin Instagram-suosikit:

 

@LOULOUDESAISSON

”Hän osaa käyttää värejä tosi hyvin ja vaikka saakin suunnittelijoita paljon vaatteita, hänellä on omanlainen kyky yhdistää asioita.”

@NGOLDENBERG

”Myös hän on melko lyhyt, joten häneen on helppo samaistua.”

@RAMYA

”Aivan ihana Old Céline -henkinen tyyppi, jonka tyylissä on boheemiutta.”

@ROBERTABENTELER

“Lontoossa asuva saksalainen konsultti, jolla on mielettömän ihana koti! Hänen kodistaan löytyy melkein kaikki sisustushaaveeni: olkkarinpöytä, taulu, sohva ja valaisin. Myös hänen vaatekaappinsa on täydellinen ja sieltä on helppo löytää inspistä myös bisnespukeutumiseen.”

CH24-tuolit Fasetti Design.

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share