Teksti
Kuvat

Kia
— Arpia

Kotialbumi

?

KUKA

Kia Arpia, intohimoinen kotikokki, yrittäjä ja ruokaan keskittyvän luovan viestintätoimisto Brinnan perustaja. Instagram: @kiaarpia.

 

KOTI

Asuu Helsingin Vallilassa 59-neliöisessä kaksiossa avopuolisonsa kanssa.

Kia Arpia, Brinna, Tebian, Album, The Album,

Q&A

 

Kuinka päädyitte asumaan tähän kotiin?

”Mieheni Teppo on asunut täällä jo kymmenen vuotta ja kun yhteen muuttaminen tuli ajankohtaiseksi, oli luontevaa, että muutan omasta yksiöstäni tänne. 

Teppo oli aikaisemmin jo remontoinut asunnon kauniiksi, mutta keittiön päivitys oli jäänyt odottamaan sopivaa hetkeä. Olen iloinen että ehdin sen suunnitteluun mukaan, koska keittiö on minulle kodin tärkein paikka. Kun toin mukanani kymmenen muuttolaatikollista keittiötavaraa oli selvää, että suunnitelmaan täytyi saada lisää lasku- ja säilytystilaa.

Taso on kestävää Fenix-materiaalia – samaa jota mieheni käyttää oman huonekalubrändinsä kalusteissa, kaapit Ikeasta ja messinkiset vetimet tilasimme Ruotsista. Remontin viimeistelemiseen meillä menikin sitten 1,5 vuotta.

Olimme valmiita panostamaan keittiöremppaan, mutta lopulta parhaaksi kokemamme ratkaisut olivat edullisimmasta päästä. Välitilan materiaali ehti vuoden aikana muuttua monesti ja lopulta päädyimme ajattomaan neliölaattaan, joka löytyi tarjouksesta. Kaappien ovia etsimme 1,5 vuotta, koska emme meinanneet löytää mistään tason kanssa matchaavaa valkoisen sävyä. Lopulta nekin löytyivät tarjouksesta.”

“Vaikka miten tykkäisi toisen sisustuksesta, on tärkeää tuoda kotiin myös omia asioita, ettei jää sellainen fiilis, että asuu toisen luona.

Miten kodin sisustus on syntynyt?

”Mieheni on huonekalubrändi .Tebianin perustaja ja kotimme toimii myös prototyyppien testauspaikkana. Melkein kaikki tuotantoon päätyvät huonekalut ovat eläneet ensin meillä. On luksusta seurustella oman lempimuotoilijansa kanssa. Kodistamme löytyy prototyyppien lisäksi designklassikoita, taidetta ja antiikkilöytöjä.

Kun muutin tänne, toin kymmenen keittiötavaralaatikon lisäksi vain muutamia pieniä juttuja omasta kodistani. Olen kuitenkin myöhemmin tajunnut, että vaikka miten tykkäisi toisen sisustuksesta, on tärkeää tuoda kotiin myös omia asioita, ettei jää sellainen fiilis, että asuu toisen luona. Kodin pitää tuntua yhteiseltä.

Kulutuskäyttäytymiseni on muuttunut paljon Tepon myötä. Hankimme kotiin erittäin harkiten uusia esineitä ja kalusteita. Viimeisin ostos oli pitkään haaveilemani Le Klintin 101-klassikkovalaisin paperisena.”

Kia Arpia, Brinna, Tebian, Album, The Album,
”Meillä on paljon taitelijatuttuja ja kaikkiin kotimme teoksiin liittyy tarina.”

Kia Arpia, Brinna, Tebian, Album, The Album,

Kia Arpia, Brinna, Tebian, Album, The Album,

”Meillä on kotona paljon pieniä esineitä, joihin liittyy hauska muisto tai tarina. Tämä viattoman näköinen jääkarhu löytyi Kööpenhaminasta, jossa olimme viettämässä Tepon yllätyssynttäreitä. Oli ihana kevätpäivä, söimme hyvin, joimme viiniä ja pyöräilimme yhteen pieneen antiikkiliikkeeseen ja ostimme tämän sieltä. Jääkarhu on Tepon voimaeläin.”

Mitä teette sunnuntaisin?

”Teppo nousee sunnuntaisinkin jo ennen seitsemää ja tulee joka aamu herättämään minut aamupusulla. Rakastan aamiaista ja sen valmistamista. Arkisin mikrotamme usein kaurapuuroa, joten viikonloppuna tuntuu erityisen ihanalta satsata siihen enemmän. Juuri nyt olen ihastunut ”muna-sotilaisiin” eli neljän minuutin kananmuniin, joiden löysään keltuaiseen kastetaan rapeita leipäviipaleita. Myös kotijuustosta tehdyt kuohkeat pannarit ovat ihania!

Olemme molemmat yrittäjiä ja teemme tosi paljon töitä. Sen vastapainoksi on tärkeää päästä rauhoittumaan luontoon: pakkaamme mukaan eväsleivät ja termarikahvit ja lähdemme esimerkiksi Porkkalanniemelle, jossa on ihanat merelliset saaristomaisemat. Teppo on eväsleipien mestari ja parhaat tehdään Way Bakeryn hapanjuurileipään: yhteen kokojyväsinappia, someron silppupalvikinkkua hallista ja salaatinlehti, toiseen reilusti maksamakkaraa ja suolakurkkua.”

Kia Arpia, Brinna, Tebian, Album, The Album,

 

”Alpakkaneule muistuttaa hiljentymisen tärkeydestä. Olin syksyllä kolme päivää hiljentymisretriitillä ja hankin tämän silloin.”

Mistä hankit vaatteesi?

”En ole ikinä ajatellut, että minulla olisi jokin tietty tyyli. Suurin osa rahoistani menee ruokaan ja jos minulla on jokin vaatetarve, niin teen täsmäiskun ja hankin sen.

Rakastan Arketia ja olen tehnyt viime aikoina parhaat ostokseni sieltä: klassisia minimalistisia perusvaatteita laadukkain materiaalein. Ahdistun kertakäyttökulttuurista ja olisi ihanaa, jos kalenterissa olisi enemmän aika kirpputorien kiertelyyn. Olen luvannut ystävälleni provikkaa siitä, jos hän löytää kirppiskierroksillaan jotain minullekin. Hän tekee aina uskomattomia löytöjä.” 

Lempivaate?

”Valkoinen kauluspaita on luottojuttuni, vaikkakin siihen sisältyy valtava riski ja se on lounaan jälkeen lähes aina likainen. Olen parantumaton sottapytty! Valkoisen paidan käyttöikä on tämän takia tosi lyhyt enkä raaski hankkia superkalliita kauluspaitoja. Olen löytänyt Arketilta mallin, jossa on hyvä hinta-laatusuhde.”

Kia Arpia, Brinna, Tebian, Album, The Album,

Kenen vaatekaappia haluaisit päästä penkomaan?

“Margo and me -blogin kirjoittajan Jenny Cipolettin. Rakastan hänen supernaisellista, romanttista ja klassista tyyliään, jossa on pieni boheemi ripaus. Hän on tällä hetkellä viimeisillään raskaana ja saa sen näyttämään aivan upealta! Hänen miehensä ottamat asukuvat ovat lisäksi todella hienoja.

Ystäväni Emelie Björnberg-Huhtalan vaatehuone on myös aivan mieletön! Asu on upeimmillaan, kun sen kantaa itsevarmasti ja tämä pätee Emppuun hyvin. 

Ihaninta olisi kuitenkin päästä penkomaan kokkien ja ruokavaikuttajien kuivakaappeja.”

Kia Arpia, Brinna, Tebian, Album, The Album,

”Armani Priven Vetiver d’hiver -luottohajuvesi ilahduttaa joka päivä. Olin haaveillut siitä pitkään, mutta en raaskinut ostaa sitä. Aina kun olimme reissussa, menin suihkimaan tuoksua paikalliseen kemppariin. Yhtenä ystävänpäivänä tämä paketti odotti minua kylpyhuoneen peilikaapissa.”

Kauneussuosikit?

”Macin mattapunat ovat guilty pleasureni. Jos olen tosi kiireinen, niin fiksaan kulmat ja maalaan huulet. Oloni on tosi paljas ilman huulipunaa ja laukustani löytyy usein monta eri sävyä. Teen myös jatkuvasti huulipunalöytöjä takkien taskuista ja laukuista.

Olen onnekas, koska yksi parhaista ystävistäni maahantuo luonnonkosmetiikkaa. Hänen ansiostaan olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan jo vuosia sitten muutamia poikkeustuotteita lukuunottamatta.

Yksi luottotuotteeni on Eco By Sonyan itseruskettava kasvovesi, jota käytän parina iltana viikossa. Sillä saa aikaan täydellisen ja kevyen ’tulin juuri viikonloppulomalta Nizzasta’ -brunan ilman itseruskettavalle tyypillistä hajua.”

Ruokamuisto?

”Arvostan hyvää ruokaa ja syön ulkona monta kertaa viikossa. Parhaisiin annoksiin ja illallisiin liittyy aina joku rakas muisto.

Yksi mieleenpainuvimmista annoksista oli gnocchit salvia-voilla, jotka syötiin työmiesten täyttämässä ravintolassa Bergamossa. Oltiin pyöräilty juuri sitä ennen pari kilometriä pelkkää ylämäkeä grappan täyteisen illan jälkeen (eli kamalassa darrassa).”

 

”Mietin usein, että minun olisi pitänyt syntyä Italiaan.”

Haave?

”Mietin usein, että minun olisi pitänyt syntyä Italiaan. Käyn Italian kielikurssilla ja haaveilen siitä, että asuisin osan vuodesta Italiassa. 

Luin juuri Saku Tuomisen kirjan Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta. Kirja kiteyttää hyvin ruokafilosofiani: yksinkertaisia, laadukkaita raaka-aineita, joiden maku tuodaan esiin yksinkertaisesti maustaen. 

Kun menin kirjan luettuani lähikauppaan ja näin muoviin pakatut tomaatit ja vakuumikalat, tuli itku. Saku kertoo kirjassaan, miten hän käy monta kertaa viikossa ostoksilla kauppahallissa. Tämä on meidänkin tavoite.”

Kia Arpia, Brinna, Tebian, Album, The Album,

”Nycin Via Carotasta saa 25 dollaria maksavan vinegretti-vihersalaatin, jonka ohjeen Glorian Ruoka & Viini jakoi. Tämä on loppuelämän vinaigretteresepti! Rapean salaatin haen Merja Valolta Hakaniemen hallista.”

“Rakastan kurkata ihmisten jääkaappeihin! Jääkaappi kertoo ihmisestä kaiken oleellisen.”

Lempitili?

@Pastagrannies. Instagramia ja Youtube-kanavaa ylläpitävä Vicky Bennison kiertää Italiaa kuvaamassa nonnia eli italialaisia mummoja valmistamassa pastaa. Siinä yhdistyy monta lempiasiaani: rakkaus Italiaan, ruokaperinteet ja kokkaavat naiset. Ostin juuri Pasta Grannies -kirjan ja osaan jo vaivata hyvän pastataikinan!

Olen kasvanut metsän keskellä Sipoon saaristossa paikassa, jossa muut asuivat vain kesäisin. Minulla ei ollut siellä kamalasti kavereita joten vapaa-aikani vietin usein kokaten äitini ja rakkaan fammuni eli isoäitini kanssa.”

Kian osoitteet

 

Way Bakery & Wine Bar

”Olen tosi onnekas, että olen saanut syödä upeita annoksia mielettömissä ravintoloissa, mutta kun tekee töitä ruoan parissa ja syö työkseen, niin vapaa-ajalla pyrkii hyvin yksinkertaisten asioiden äärelle. Way Bakery & Wine Barista saa kaupungin parhaan hapanjuurileivän ja jos jää aamiaiselle, voi nauttia sen kirnutun voin ja hyvän comten kera.”

Paulette

”Toimistoni on Erottajalla ja käyn Paulettessa usein lounaalla. Kaupungin paras lasagne ja salaattibuffa!”

Pamela

“Bulevardille maaliskussa auennut Pamela on uusi suosikkiravintolani sekä yksi lempityöprojekteistani. Lounas on edullinen, sisältää aina herkullisen keiton ja leivän ja annoksen pääraaka-aine tulee isosta avotuligrillistä.

Pamela on se täydellinen paikka, johon kerääntyä iltaisin ystävien kanssa juomaan campari-soodaa ja syömään hyvin valmistettua ruokaa kuplivassa ilmapiirissä.”

Roots

”Käyn monta kertaa viikossa joogastudioni yhteydessä olevassa kahvilassa ja tilaan joko pretzel-bagelin tai puolukka-tattarivispipuuron. Rootsissa on kiva tunnelma ja kaikki ovat vetäytyneet siellä rauhassa omien juttujensa äärelle.”

Koopernu & Eiring

“KooPernu on taivas! Sen omistaja kiertää Etelä-Eurooppaa ja tuo liikkeeseen mm. ranskalaista vintagea: pastellinsävyisiä brodeerattuja pellavaliinoja, kauniita aterimia ja antiikkilautasia. Unelmoin isosta kannellisesta posliinikeittokulhosta, josta tarjoilisin ystävilleni sunnuntailounaaksi vichysoissen.

Sain vihdoin aikaiseksi ostaa de Buyerin hiiliteräspannun Eiringiltä. Pelkäsin turhaan pannulle tehtävää rasvanpolttoa, joka olikin hetkessä tehty ja nyt meillä on maailman paras pannu, joka vain paranee käytössä. Eiringissä on mukava ja asiantunteva palvelu.”

Kotikeittiö

“Parhaat hetket vietetään ystävien kanssa keittiössä. Yksi ihanimmista muistoista oli viime vuonna vietetty pastasunnuntai. Kokkasimme muun muassa ystäväni Oscarin häränhäntä-canneloneja, jotka olivat ihan mielettömiä!

Aina ei jaksa tehdä pastaa alusta alkaen ja sillon suosittelen BasBasia.”

Fornitaly

”Jollaksen latoon tehty Fornitaly on lempipitseriani, koska sinne liittyy ihania muistoja. Kun tapasimme Tepon kanssa, menimme sinne juttelemaan työprojektista, mutta työpalaverin todellinen luonne paljastui, kun Teppo kaivoikin esiin punaruudullisen pöytäliinan ja messinkisen kynttilänjalan.

Menemme sinne nykyään joka vuosi heti ensimmäisenä lämpimänä kevätpäivänä.”

”Inside Chefs’ Fridges on yksi lempikirjoistani. Mutta sydämeni murtui, kun bongasin tämän Milanossa. Olin haaveillut tekeväni tämän kirjan jonain päivänä itse.”

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share