Teksti
Kuvat

Laura
— Seppänen

Kotialbumi

Kävimme lasillisella Lauran luona ja juttelimme pukeutumissääntöjen venyttämisestä ja siitä, kuinka suhdetta omaan kotiin voi vahvistaa.

Sisustussuunnittelija Laura Seppänen asuu kaksiossa Töölössä. Instagram @laura.seppanen.

Q&A

I Koti

 

Kuinka päädyit asumaan tähän kotiin?

”Tavoitteeni oli ostaa asunto ennen kuin täytän 30. Etsin kotia puolitoista vuotta ja tein tarjouksen useammasta kämpästä ennen kuin tämän kanssa tärppäsi. Yksi asunnon parhaita puolia on kaunis iltavalo, joka liikkuu hiljalleen huoneesta toiseen.”

Laura Seppänen, sisustussuunnittelija, LS Agency, Laura seppänen koti

Ensimmäinen design-hankinta.”Acapulco-tuoli oli ensimmäinen design-hankintani. Ostin sen ensimmäisillä suunnittelijatyöstä saadulla palkkiolla.”

Tärkeintä kodissa?

”Minulle koti on ennenkaikkea ihmisten viihtymispaikka, jonka tunnelman tekevät ystävät, eläimet, kasvit ja musiikki. Kutsun usein kavereita syömään tai viinille ja pyrin siihen, että kaikilla on rento fiilis. Vaikka kodissani on arkoina miellettyjä värejä ja luonnonmateriaaleja, niin täällä ei tarvitse pelätä elämää ja sen jälkiä.”

Laura Seppänen, sisustussuunnittelija, LS Agency, Laura seppänen koti

Bond-ruokapöytäLauran suunnittelemaa Bond-ruokapöytää voi tiedustella Decorativin kautta.

“Vaikka kodissani on arkoina miellettyjä värejä ja luonnonmateriaaleja, niin täällä ei tarvitse pelätä elämää ja sen jälkiä.”

Miten kodin sisustus on syntynyt?

”Sisustusfilosofiassani on kyse rauhasta, harmoniasta, minimalismista ja kuuluvuuden tunteesta. Monet liittävät luksukseen isot neliöt ja arvoesineet, mutta minulle se on ennen kaikkea tunne. Hyvin suunnitellussa tilassa on hyvä ja helppo olla. 

Kodissani on paljon itse suunnittelemiani huonekaluja, kuten peililipasto, sohvapöytä ja ruokapöytä. Suosin kotimaisia brändejä ja materiaaleja, jotka ikääntyvät kauniisti. Se kuinka tuote vanhenee kertoo myös paljon sen laadusta. Aidot materiaalit patinoituvat kauniisti.

Olen todella harkitseva kuluttaja ja pääsen suurimmasta ostohimosta, kun valitsen kauniita asioita asiakkaiden koteihin. Pyrin siihen, että teen hankinnan vain kerran ja nautin siitä läpi elämän. Se on myös ekologista. Tiedän etten tule uusimaan esimerkiksi ruokapöydän tuolejani ikinä. Mietin niitä seitsemän vuotta ennen kuin hankin ne.”

Lempipaikka kotona?

”Interfacen sohva, johon olen räätälöinyt kankaan ja värit. Vietän siinä eniten aikaa ja se on kotini keskeisin ja kaunein nurkkaus, josta tila avautuu pitkälle eteiseen saakka.

Halusin ostaa sohvan, jota on mahdollista jatkaa ja muokata erilaisilla paloilla tai vaikka rahilla jos joskus muutan. Halusin myös että sohva on kotimainen. Eettisyys on minulle sitä, ettei valmistusprosessissa sorreta ketään tai poljeta hintoja. Mieluiten tuen kotimaisia pienyrittäjiä. Esimerkiksi Interfacen sohvat on valmistettu Heinolassa kotimaista käsityötaitoa vaalien.”

Valaisin Flos.”En ole ikinä suunnittellut asuntoa, jossa ei olisi jotain Flosin valaisinta. Tämä on ensimmäinen itse omistamani.”

“Kun pidämme kodistamme huolta, se pitää huolta meistä.”

”Olen miettinyt paljon sitä, kuinka suhteen omaan kotiin voi menettää ja miten se saadaan luotua uudestaan. Kodille pitää tehdä hyvää, niin se antaa hyvää takaisin. Kaikenlainen huoltaminen, kuten huonekalujen uudellen järjestäminen tai lakanoiden vaihto, auttaa vahvistamaan suhdetta omaan kotiin. Sen ei tarvitse olla suursiivous, vaan yksi pienikin teko riittää. 

Välillä kotia täytyy tarkastella uusista kulmista, koskettaa pintoihin, joita ei ikinä kosketa ja istua paikoissa joissa ei ikinä istu. Kun pidämme kodistamme huolta, se pitää huolta meistä.”

Kaiutin Transparent Speaker.”Olen konservatorion kasvatti ja musiikkitaustani näkyy siinä, että kodissani soi aina musiikki. Minulla on kaiutin joka huoneessa.”

II Työ

 

Kerro jotain työstäsi?

”Minulla on oma suunnittelutoimisto ja teen kaikkea sisustukseen ja designiin liittyen. Pääosin sisustussuunnittelua, brändikuvia ja markkinointia. Suurin intohimoni on auttaa kehittämään kotimaisia yrityksiä. Yleensä työstän yhden kuukauden aikana noin 4-9 eri projektia.

Pidän itseäni ennen kaikkea luovana ihmisenä ja sisustussuunnittelua yhtenä taiteenlajina. Tähän työhön kuuluu kuitenkin myös käytännöllinen puoli. Käytän työajastani paljon aikaa uusien materiaalien opiskeluun ja työstötapojen tutkimiseen ja siksi moni yhteistyökumppanini kuvaileekin minua tekniseksi suunnittelijaksi. Oma kotini on testilaboratorioni, jossa kokeilen uusia juttuja, kuten vaikka aamiaiskaapin ovimekanismia, mattahiottua marmoria tai erilaisia himmennystekniikoita. 

Uskon, että jokaisella ihmisellä on jokin sisäsyntyinen oma juttu, missä on todella hyvä ja sitä kannattaa hyödyntää. Oma superpowerini on nähdä tiloja ja kokonaisuuksia, joita ei ole vielä olemassa.”

Laura Seppänen, sisustussuunnittelija, LS Agency, Laura seppänen koti

Sohvapöytä on Lauran suunnittelema ja tekemä protokappale.

Kuinka ryhdyit yrittäjäksi?

”Perustin oman yritykseni vuonna 2015 kun olin 25. Isäni on yrittäjä ja vannoin, ettei minusta tule koskaan yrittäjää. Toisin kävi. 

Tiesin jo varhain, että haluan työskennellä sisustussuunnittelun parissa ja olen kulkenut sitä kohti. Olen myös aina ollut kova tekemään töitä. Ennen oman yrityksen perustamista minulla oli kolme työpaikkaa: olin töissä ravintolassa, assasin sisustusarkkitehtia ja vastasin Deko-lehden digipresenssistä. Lopullinen sysäys oman suunnittelutoimiston perustamiseen tuli, kun en saanut havittelemaani sisustustoimittajan paikkaa Kööpenhaminasta.”

Joudutko koskaan oikomaan työhösi liittyviä olettamuksia?

”Monet kuvittelevat että sistustussuunnittelijan työ on sitä, että suunnittelija suunnittelee kohteet oman makunsa mukaan. Oikeasti tämä on asiakaspalveluammantti, jossa tehdään töitä asiakkaalle tietyllä budjetilla ja aikataululla. Toki asiakas luottaa makuuni, mutta lopulliset päätökset tekee asiakas. En siis lähde tekemään toisen kotia sellaiseksi kuin minä haluan, vaan sellaiseksi kuin hän haluaa. Osa ihmisistä luulee edelleen, että pöyhin sohvatyynyjä päivät pitkät.

Usein myös kuulee kysyttävän, että miksi palkata suunnittelija jos kerran osaa itsekin sisustaa? No, osaanhan minä pukea itse päällenikin, mutta miten upealta sitä voisikaan näyttää jos palkkaisi stailistin. 

Moni osaa valita itselleen sohvan, mutta sisustussuunnittelijalle maksetaan ennen kaikkea esimerkiksi siitä, että hän ymmärtää mittojen lainalaisuuksista ja rakennusteknisistä mahdollisuuksista sekä omaa paljon käyttökokemusta eri materiaaleista ja tuotteista. Monelle tulee ehkä yllätyksenä, että suurin osa työtäni on asioiden dokumentointia. Yksittäisen sohvan valinta on siis hyvin pieni osa sitä mitä teen.”

III Tyyli

 

Kerro jotain tyylistäsi?

”Viihdyn parhaiten rennoissa vaatteissa ja saatan hyvin mennä palaveriin Beeffin hupparissa. Olen lumilautaillut ja kuunnellut räppiä koko elämäni ja sillä on varmasti ollut vaikutusta tyyliini. Kuitenkin välillä tulee fiilis pukea päälle jakku ja suorat housut.

Ennen pohdin sitä, miltä tällä alalla kuuluisi näyttää. Nykyään pyrin venyttämään sääntöjä enemmän. Ideaalitilanteessa voisin mennä arvokohteeseen huppari päällä, eikä se aiheuttaisi kulmien kohottelua. Pukeutuminen on keino ilmentää sitä kuka olen vapaa-ajalla yksityishenkilönä ja kuka on työminäni.

Kaapistani löytyy tosi paljon tennareita ja takkeja, mutta ei yhtään mekkoa. Tarvittaessa lainaan sellaisen esimerkiksi häitä varten, mutta minulle ei ole ongelma mennä juhliin Adidaksen setissä tai housuissa ja jakussa.”

“Ennen pohdin sitä, miltä tällä alalla kuuluisi näyttää. Nykyään pyrin venyttämään sääntöjä enemmän.”

”Elämässä on kyse priorisoinnista ja olen tosi kyllästynyt siihen, että pitäisi olla täydellinen koti, täydellinen tyyli, juoda vihersmoothieita ja ehtiä treenaamaan joka päivä. Sellainen suorittaminen tappaa luovuuteni saman tien. 

On selkeää, että panostan kotiini ja vaikka ruokapöydän tuoleihini enemmän kuin vaatteisiini. Pukeutuminen on minulle sellainen asia, jossa voin mennä fiiliksen mukaan ja jonka suhteen haluan ottaa rennosti.”

Kuinka valitset asusi?

”Olen elämyshakuinen ihminen. En ikinä mieti etukäteen mitä puen, vaan päätän sen siinä hetkessä. Kun ystäväni kyselevät mitä laitan päälle vaikkapa haastatteluun, niin vastaan aina etten yhtään tiedä. Asuissani näkyy sen hetkinen fiilikseni.”

 

Mistä hankit vaatteesi?

”En viihdy vaatekaupoissa ja siksi ostan vaatteita vain pari kertaa vuodessa. Käytän esimerkiksi tätä Adidaksen paitaa jatkuvasti, eikä minua haittaa, että se on jo ”nähty”. En edes ymmärrä miksi sen pitäisi haitata.

Yksi suosikkimerkeistäni on Stüssy, jota haalin ulkomailta. Käyn myös aina Adidaksen showroomilla, kun olen Kööpenhaminassa. Helsingissä löydän omannäköisiäni vaatteita lähinnä Beamhillista ja Beyondista.”

 

Kauneussuosikki?

”Käytän punaista tai violetin sävyistä huulipunaa joka päivä. Minulle tulee siitä hyvä fiilis, eikä ole väliä olenko menossa palaveriin vai olenko vain kotona. Lempparini on Chanelin Rouge Coco. Teen usein myös vahvat rajaukset. Suosikkirajausvärini on L’Oréalin Super Liner Perfect Slim”

Lauran lista: Helsingin ravintolatärpit

  • Bull & The Firm. Todella hyvä safka ja rento tunnelma! Tänne kannattaa mennä treffeille tai istumaan iltaa frendien kanssa. En erityisemmin pidä lehtikaalista, mutta heidän lehtikaalicaesar on taivaallista.
  • BasBas on ikuinen suosikkini. Siellä kannattaa tilata mahdollisimman monta annosta ystävien kanssa jaettavaksi, että pääsee testaamaan kaikkea.
  • Kuurnassa on ihana nordic-keittiö ja hyvä viinilista!
  • Runar. Helsingin parhaat margaritat ja drinkit! Lisäksi siellä soi ihana millenium r’n’b, kuten Destiny’s Child.

Seuraa

album Instagramissa
album Facebookissa

 

 

Lisää juttuja

close
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share